Daddelpalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daddelpalme
Daddelpalmer i Marokko
Daddelpalmer i Marokko
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phoenix dactylifera
L., 1753
Norsk(e) navn: daddelpalme
Hører til: Phoenix,
palmer,
enfrøbladete planter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra nord i Afrika eller sørvest i Asia

Daddel er frukten av daddelpalmen (Phoenix dactylifera) i palmefamilien. Frukten er egentlig et bær som inneholder ett frø. Dadler dyrkes i tørre strøk av Asia og Nord-Afrika, særlig i oaser. Den er særlig økonomisk viktig i Midtøsten.

Daddelpalmen er et middels stort tre, 15-25 meter høyt, enten med flere stammer fra samme rotsystem eller med enkel stamme. Bladene er 3-5 meter lange. Dadler har vært brukt til mat i Midtøsten i tusenvis av år. De har vært dyrket fra Mesopotamia til forhistoriske Egypt, muligens så tidlig som 4000 f.Kr. Arkeologiske funn tyder på at dadler kan ha vært kultivert øst i Arabia i 6000 f.Kr.

Et 2000 år gammelt daddelfrø fra Masada nær Dødehavet ble i 2008 det eldste frøet i verden som man har fått til å spire.[1] Foreløpige undersøkelser har vist at planten deler omtrent halvparten av DNAet med tre moderne varianter av daddelpalmen, fra Egypt, Irak og Marokko.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Connor, Steve: 2,000-year-old seed grows into 'tree of life' for scientists Arkivert 14. juni 2008 hos Wayback Machine., The Independent, 13. juni 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]