Vestre Jakobselv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vestre Jakobselv
Vestre Jakobselv
Vestre Jakobselv sett fra E 105
70°7'4.01"N, 29°20'3.01"E
Land Norge Norge
Fylke Finnmark
Kommune Vadsø
Areal 0.75 km²
Befolkning 528[a] (2016)
Bef.tetthet 704 innb./km²
Høyde over havet 9±1 meter
Postnummer 9802 Vestre Jakobselv

Vestre Jakobselv (i dagligtale: Jakobselv, nordsamisk: Ánnejohka, finsk, kvensk: Annijoki) er et tettsted og tidligere fiskevær i Vadsø kommune i Finnmark med 528 innbyggere per 1. januar 2016[1]. Stedet har egen barne- og ungdomsskole med ca. 100 elever, et samfunnshus, svømmehall, fotballbane og lysløype. Idrettslaget Polarstjernen il holder til her. Idrettslaget driver aktivitet innen fotball og ski.

Vestre Jakobselv ligger ved Varangerfjorden og Jakobselva har sitt utløp her. Laksefiske trekker mange tilreisende i sommeresongen, da elva er fiskerik. I Lilledalen ligger Vestre Jakobselv Camping som gir gode muligheter for overnatting. Mulighet for overnatting er det også på kai-anlegget Pikkuskitsi, som ligger ved elva nedenfor brua. Næringslivet i bygda er til stede med entreprenører, bilforhandlere/verksteder, butikk og bensinstasjon. I skogs- og fjellområdene i bygda er det et rikt hytteliv. Jakt- og fiskemulighetene i disse områdene er gode.

Bygda har sitt eget musikk- og drillkorps, et eget idrettslag som har tilbud innen fotball, ski og trening for alle aldersgrupper. Vestre Jakobselv har også sitt eget revylag, Jakobselvrevyen, som hvert år holder forestillinger for fullsatte saler. I tillegg finnes det en rekke andre lag og foreninger i bygda.

Hvordan reise til Vestre Jakobselv[rediger | rediger kilde]

Fra Vadsø til Vestre Jakobselv tar det om lag 15 minutter med bil. Vadsø har hurtigruteanløp. Den ankommer Vadsø syv dager i uken stort sett hele året.

Widerøe flyr til Vadsø lufthavn fra stamflyplassene i Tromsø, Alta og Kirkenes hvor det er gode tilknytningsmuligheter fra rutene til SAS og Norwegian.

Det er også mulig å fly til Kirkenes og kjøre bil derfra til Vestre Jakobselv. Turen rundt Varangerfjorden tar om lag to timer.

Kjente personer fra Vestre Jakobselv[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

finnmarkstubbDenne finnmarkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.