Grus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grus (Største fragment er 4cm)
Grus lastes fra en lekter

Grus er et løst stykke av en bergart med en spesifikk kornstørrelse mellom 2 og 64mm i diameter. Størrelsen under dette kalles sand, og er fra 0.063 til 2 mm diameter. Kornstørrelsen som er større er stein, som er fra 64 til 256 mm. Grus deles inn understørrelser:

Størrelse
(metrisk)
Nomenklatur
(Udden-Wentworth)
32–64 mm Småsten
16–32 mm Pukk
8–16 mm Medium grus
4–8 mm Fin grus
2–4 mm Veldig fin grus

Geologisk dannelse[rediger | rediger kilde]

Grus er et erosjonsprodukt, og finnes i Norge særlig i forbindelse med israndavsetninger fra siste istid. Grus avsettes også i store mengder langs elver og på strender. Grusavsetninger som overleires og begraves dypt vil etter hvert kunne bli sementert til en sedimentær bergart kalt konglomerat.

Moderne produksjon[rediger | rediger kilde]

Grus og sand blir ofte produsert fra samme naturlige forekomst. Derfor brukes ofte benevnelsene grustak og sandtak om hverandre. Det er store ressurser av sand og grus i Norge, men de er ofte "okkupert" av bebyggelse eller jordbruk. Dette gjør at ressurstilgangen er begrenset. Grusproduksjon har miljømessige implikasjoner som støy og støv i de nære omgivelser.

Pukk er et beslektet produkt, men fremstilles fra berg som knuses. Pukk, sand og grus omtales som samlebetegnelse for bransjen.

Kina var i 2008 verdens ledende grusprodusent, med USA på andreplass.