Grus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grus (Største fragment er 4cm)
Grus lastes fra en lekter

Grus er et løst stykke av en bergart med en spesifikk kornstørrelse mellom 2 og 64mm i diameter. Størrelsen under dette kalles sand, og er fra 0.063 til 2 mm diameter. Kornstørrelsen som er større er stein, som er fra 64 til 256 mm. Grus deles inn understørrelser:

Størrelse
(metrisk)
Nomenklatur
(Udden-Wentworth)
32–64 mm Småsten
16–32 mm Pukk
8–16 mm Medium grus
4–8 mm Fin grus
2–4 mm Veldig fin grus

Geologisk dannelse[rediger | rediger kilde]

Grus er et erosjonsprodukt, og finnes i Norge særlig i forbindelse med israndavsetninger fra siste istid. Grus avsettes også i store mengder langs elver og på strender. Grusavsetninger som overleires og begraves dypt vil etter hvert kunne bli sementert til en sedimentær bergart kalt konglomerat.

Moderne produksjon[rediger | rediger kilde]

Grus og sand blir ofte produsert fra samme naturlige forekomst. Derfor brukes ofte benevnelsene grustak og sandtak om hverandre. Det er store ressurser av sand og grus i Norge, men de er ofte "okkupert" av bebyggelse eller jordbruk. Dette gjør at ressurstilgangen er begrenset. Grusproduksjon har miljømessige implikasjoner som støy og støv i de nære omgivelser.

Pukk er et beslektet produkt, men fremstilles fra berg som knuses. Pukk, sand og grus omtales som samlebetegnelse for bransjen.

Kina var i 2008 verdens ledende grusprodusent, med USA på andreplass.