Rygnestadtunet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rygnestadtunet.
Rygnestadtunet.
Rygnestadloftet.
Hågeloptet og våningshuset.
Låven - den største av uthusbygningene.
Kvernhuset.

Rygnestadtunet er et gårdsmuseum med bygninger på Nordigard, Nørdre Rygnestad i Valle i Setesdal, like ved stedet hvor R 9 og RV 45 møtes. Det står nøyaktig slik som da det ble stående tomt i 1919, tunet ble fredet i 1923 og ble gjort til museum i 1940. Gravfunn tyder på at stedet hadde bosetting på 900-tallet. I dag er Rygnestadtunet en del av Setesdalsmuseet.

Rygnestadtunet er et autentisk gårdstun som består av bekkekvern (1), våningshus ( 2), tre-etasjes loft (3), låve og stall (4), sauefjøs (5), fjøs (6), loft (7), smie (8) og badstue (9).
Skikken med å bygge et hus for hver funksjon på rekke nedenfor våningshuset var vanlig i dalen og holdt seg helt opp til andre verdenskrig. Museumstunet omfatter bare det gamle tunet. Det nye tunet på Nordigard Rygnestad ligger like nedenfor.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Rygnestadloftet[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente bygningen i tunet er det såkalte Rygnestadloftet (7), som ble bygget av Vonde-Åsmund Rygnestad (1540–1596) i 1590. Det er verdsatt for sine fine proporsjoner, sitt svært gode håndverk og for materialbruken. Laftet har særlig store dimensjoner. Loftet ble ifølge tradisjonen brukt til forsvar. Der er en liten luke som fører til en underjordisk gang som endte opp i holtet noen ti-metre i ovenfor loftet og som man kunne unnslippe gjennom.
I første etasje, bursdelen, ble brukt til lagring av matvarer. Her står også en seng. I andre etasje er til lagring av klær, tekstiler og finere gjenstander. Etasjen har en svalgang. På baksiden er det utbygg for en såkalt "hemmelighet", en do som var åpen ned til bakken. I Setesdal er det ikke kjent andre eksempler på do i utbygg i svalgang.

Rygnestadloftet er et praktbygg og fungerte som statussymbol, men var først og fremst en bygning oppført for praktiske formål.[1]

Våningshuset[rediger | rediger kilde]

Våningshuset eller stovehuset, "stoga" har til venstre for inngangen en årestue, "gammelstog" med gammel innredning. Tømmeret er fra før Svartedøden 13491350 eller helt kanskje fra 1200-tallet. Til høyre for inngangen er "nystog". Omkring 1800 ble denne stuen ombygget fra årestue til peis og skorstein. Skorsteinen gjorde det mulig å bygge på en etasje til. På forsiden av våningshuset har det opprinnelig gått en svalgang. For å få mønetaket i jevn høyde og å kunne utnytte trappegangen ble også "gammelstog" påbygget i høyden. "Nystog" ble brukt til opphold og lettere matlaging, mens "gammelstog" ble brukt til grovkjøkken.

Gamleloftet[rediger | rediger kilde]

"Trihågloptet" er en uvanlig konstruksjon. Det er bygget i tre etasjer. Det vanlige var å bygge i to. Det er bygget ovenfra og ned ved at øverste, den laftede delen, er bygget på utkragete stokker fra våningshusets andre etasje. Senere, antagelig kort tid etterpå, ble de to underste etasjene bygget. De er ikke uført i laft, som ellers var vanlig, men i en lettere konstruksjon. I første og andre etasje hadde loftet veggfaste senger, men det var ellers brukt til lager for mat og klær.

Øvrige bygninger[rediger | rediger kilde]

Uthusbygningene som låve, stall, fjøs, smie og badstu er i hovedsak bygget på 1800-tallet. Fjøs og sauefjøs er plassert like ved foruttaket i enden av låven.
Like etter 1900 gjennomgikk bygningene en modernisering. Låven ble påbygget i høyden. Den fikk kjørebro og stallen ble satt under samme tak som låven. De bygningsmessige trekkene etter den gamle bruksmåten er godt synlige i bygningene.
Bygninger som badstu og smie ble plassert et stykke fra de andre bygningene. Grunnen var hensynet til brannfaren i disse bygningene.
Badstuen ble brukt til tørking av korn og røyking av kjøtt.

Gjenbruk av bygningsdeler[rediger | rediger kilde]

Både i våningshuset og loftet finnes bygningsdeler som antas å komme fra Nomeland stavkirke i Valle som ble revet omtrent samtidig som våningshuset ble bygget.

Slåttedag[rediger | rediger kilde]

Midt i juli arrangeres hvert år slåttedag på Rygnestad, i samarbeid mellom Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Setesdalsmuseet og grunneierne. Det blir demonstrert ljåslått med langorv og stuttorv, bryning og sliping av ljå, det serveres slåttegraut og arrangeres konkurranse i ljåslått.[2] Arrangementet er en del av satsing på kulturlandskapspleie og vern av immateriell kultur.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Rygnestadtunet, informasjonsblad fra Setesdalsmuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aas, Erik: Hva er byggeskikk? I Hus i norsk natur, utgitt av Norges naturvernforbund, 1968.
  2. ^ https://web.archive.org/web/20180702180134/https://www.fylkesmannen.no/nb/Aust--og-Vest-Agder/Landbruk-og-mat/Miljotiltak/slattedag-i-valle/. Arkivert fra originalen 2. juli 2018. Besøkt 02.07.2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]