United World Colleges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

United World Colleges (UWC) er en internasjonal skolebevegelse bestående av 17 internasjonale videregående skoler. Organisasjonen ble grunnlagt under den kalde krigen av den tyske filantropen Kurt Hahn. Idéen bak UWC var å skape et miljø hvor unge mennesker fra hele verden bodde og gikk på skole sammen, for å lære av hverandre. Kurt Hahn mente det var viktig å øke forståelsen og toleransen overfor andre kulturer og nasjonaliteter for å kunne skape ett bedre verdenssamfunn. Elevene på UWC sine skoler blir valgt ut på grunnlag av sine akademiske resultater, motivasjon og egenskaper, uavhengig av etnisk, religiøs og økonomisk bakgrunn.

Organisasjonen har hovedkvarter i London og administrerer derifra nasjonalkomitéer i 155 land. Nasjonalkomitéene består av et nettverk med over 60 000 tidligere elever. Organisasjonens 17 skoler ligger i Norge (Fjaler), Italia, Wales, Nederland, Canada, USA, Tyskland, Costa Rica, Bosnia og Hercegovina, Swaziland, Singapore, Hongkong, Armenia, Kina, India, Japan og Thailand. Hver skole har vanligvis 200–300 elever fra over 90 forskjellige land.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Hahn i 1956 ble invitert til å tale for NATOs Defense College, opplevde han der samarbeid og vennskap mellom mennesker fra land som for bare kort tid siden var fiender. Hahn fikk idéen til å bringe unge mennesker sammen på tilsvarende måte, for å bryte ned den kalde krigens fiendtligheter. Han så for seg en skole hvor gutter og jenter i 16–19-årsalderen fra hele verden kunne tilegne seg kunnskap og lære om og av hverandre. Opptak til skolen skulle være basert på akademiske ferdigheter og den enkelte elevs motivasjon til å leve opp til Hahns visjon, uavhengig av deres bakgrunn. UWC ble født med den første skolen, Atlantic College i Wales. Skolen ble grunnlagt i 1962, og holder til i et slott fra det 12. århundret i det sørlige Wales.

I 1967 ble Lord Mountbatten president for UWC. Han så behovet for å gi flere unge muligheten til å gå på UWC, og var med på å starte en prosess for å åpne flere skoler. I 1971 ble United World College of South East Asia åpnet i Singapore, og UWC Pearson College i Canada i 1974. I 1978 ble Prins Charles utnevnt til president for UWC. Han valgte å fortsette sin grandonkels arbeid med å utvide organisasjonen. Prins Charles åpnet hele fem nye skoler i sin tid som president for UWC: Swaziland (1981), USA (1982), Italia (1982), Venezuela (1988) og Hongkong (1992).

I 1995 ble presidentskapet overtatt av Dronning Noor av Jordan. Hennes sterke interesse for UWC har hjulpet organisasjonen i å åpne flere nye skoler: Norge (1995), India (1997), Costa Rica og Bosnia-Hercegovina (2006), Nederland (2009), Armenia og Tyskland (2014), Kina (2015), Thailand (2016) og Japan (2017). Fra 1999 delte hun presidentskapet med Nelson Mandela frem til hans død i 2013.

Selv om den kalde krigen er slutt fortsetter UWC å utdanne unge etter Kurt Hahns prinsipper.

Aktiviteter på skolene[rediger | rediger kilde]

Alle skolene tilbyr elevene et akademisk studieprogram og en rekke fritidsaktiviteter. Ved alle skolene går elevene på International Baccalaureate-programmet. Dette er et utfordrende akademisk program hvor elevene velger seks eller syv fag fra forskjellige emnegrupper. IB-programmet gir elevene generell studiekompetanse og muligheten til å søke seg videre til høgskoler og universitet i Norge og de fleste andre land i verden.

Ved siden av skolefagene deltar elevene i forskjellige aktiviteter som skal komme lokalsamfunnet til gode. Hvilke aktiviteter som tilbys varierer fra skole til skole, og kan variere fra leksehjelp til livredding. Ved skolene i Wales og USA kan elevene blant annet få opplæring i førstehjelp og redningsarbeid, og delta som aktivt medlem av skolenes redningstjenester.

Opptak[rediger | rediger kilde]

Opptak til skolene er basert på karakterer fra tidligere skolegang, og elevens motivasjon i forhold til UWCs mål og verdier. Man søker direkte til sitt lands nasjonalkomité, som velger ut elevene og bestemmer hvilken skole de får plass på. Selv om opptaksprosessen er forskjellig fra land til land, er det vanligvis intervjuer og samlinger. Norske elever som ønsker opptak søker i løpet av sitt første år på videregående skole. Tiden på en UWC-skole utgjør dermed de to siste årene av videregående. Det er krav om at eleven går på en videregående linje som kvalifiserer til generell studiekompetanse og har tilfredsstillende karakterer. Det blir hvert år sendt 40 norske elever til UWC-skolene.

Søknadsfrist for norske søkere er 25. januar. Det er Senter for internasjonalisering av utdanning, SIU som organiserer nominasjonsprosessen i samarbeid med den norske nasjonalkomiteen UWC Norge.

Skolene[rediger | rediger kilde]

Tidligere studenter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]