Atlantic College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Atlantic College
LandStorbritannia
Grunnlagt1962
KommuneVale of Glamorgan
StedSt Donat's Castle
AdresseAtlantic College, St Donat's Castle, St Donat's, Llantwit Major, CF61 1WF
Elever350 Rediger dette på Wikidata
Nettstedwww.atlanticcollege.org
Beliggenhet
Kart
Atlantic College
51°24′05″N 3°31′57″V

United World College of the Atlantic, oftest bare kalt Atlantic College, er en av skolene til stiftelsen United World Colleges (UWC). Skolen ble grunnlagt som den første UWC-skolen i 1962 av filantropen Kurt Hahn og ligger i den sørlige delen av Wales, i nærheten av tettstedet Llantwit Major, 24 km fra Cardiff. Skolen holder til i St Donat's Castle fra det 12. århundre og er organisert som en internatskole med rundt 350 elever fra over 90 forskjellige land.

St Donat's Castle i 1775

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var Kurt Hahn som så for seg en skole hvor unge mennesker fra hele verden kunne studere og bo sammen. Tanken bak dette var å skape økt forståelse og toleranse på tvers av etniske, religiøse og politiske grenser. Denne ideen ble virkeliggjort med åpningen av Atlantic College i 1962. Siden da har skolen uteksaminert over 7000 elever fra over 100 land.

Opptak[rediger | rediger kilde]

Opptak til skolen er basert på personlig motivasjon og akademiske resultater, uavhengig av etnisk, nasjonal, religiøs eller økonomisk bakgrunn. Man søker om opptak til UWC-skolene gjennom sine respektive lands nasjonalkomiteer som har et antall elever de kan sende til skole, eller man kan søke direkte til Atlantic College. Elevene er mellom 16 og 18 år ved opptak. Praktisk talt alle elever er blitt tildelt stipendier eller legater for å dekke skolepengene. Disse midlene stammer fra tidligere elever, diverse givere, nasjonalkomiteer og statlige institusjoner. Den norske nasjonalkomiteen (hjemmeside[1]) sender hvert år 7 norske elever til Atlantic College og 40 elever til sammen til alle UWC skolene.

Aktiviteter ved skolen[rediger | rediger kilde]

Alle elevene studerer for å få det anerkjente International Baccalaureate-vitnesbyrdet. Dette er et krevende undervisningsprogram på videregående skolenivå hvor elevene velger seks eller sju fag fra bestemte faggrupper. Skolen legger stor vekt på at elevene skal delta aktivt i diskusjoner og prosjektgrupper som tar for seg internasjonale spørsmål.

Utenom det faglige programmet må elevene også delta i andre samfunnsnyttige aktiviteter. Eleven kan blant annet få videregående utdanning innen førstehjelp og delta i skolens redningslag med tanke på redningsaksjoner i kystområdene i det sørlige Wales. Andre aktiviteter som tilbys, er deltakelse i skogbrannforebyggende arbeid, leksehjelp til barn i området og besøkstjeneste for eldre og syke.

Kjente elever[rediger | rediger kilde]

UWCs motto[rediger | rediger kilde]

UWC makes education a force to unite people, nations and cultures for peace and a sustainable future. We educate individuals to take responsibility for shaping a better world.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]