Dal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra U-daler)
Hopp til: navigasjon, søk
Dalføre
U-dal. Øvre del av Sogndalsdalen i Sogn.
Romsdalen har mange stupbratte dalsider

En dal eller et dalføre er en langstrakt fordypning i landskapet skapt av erosjon fra rennende vann eller isbreer. Alle daler har en elv i bunnen unntatt de som ligger i uttørkede områder. Begrepet dalføre brukes vanligvis om lengre eller sammenhengende daler, som f.eks. Gudbrandsdalen, Hallingdal eller Numedal. Det finnes to typer daler: såkalte «U-daler» og «V-daler».

U-dal[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: U-dal

Er en dal med bratte, parallelle sider, samt at den er jevnbred. Dalen har som oftest flat bunn. U-dalen er utformet ved erosjon av en strømmende isbre. Navnet kommer fra at dalen kan ha en profil som minner om bokstaven U. Eksempler på U-daler er Hemsedal, Gudbrandsdalen, Adventdalen og Sognefjorden som er en druknet dal. U-dalene i Norge stammer fra isbreenes framrykk og tilbaketrekning i nedisingsperiodene i kvartærtida som startet for ca. to millioner år siden og varte fram til ca. 6500 f.kr.

V-dal[rediger | rediger kilde]

Er en dal med V-formet profil. Dalen er dannet ved elve-erosjon. Langs dalsidene er det gjerne mye løs stein som glir ned mot en elv hvor de males i stykker og fjernes med strømmen av elven. Et eksempel på en V-dal er Hallingdal.

Kjente daler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]