Forkastning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Forkastning i Bedarieux i Frankrike.

Forkastning er et geologisk begrep som betegner bruddflate i fjell som kan framkomme brått gjennom jordskjelv. Bruddflaten danner grensen mellom to bergartsblokker eller fjellpartier som har beveget seg i forhold til hverandre.

A – sidelengsforkastning
B – normalforkastning
C – reversforkastning

En forkastning har strøk og fall på samme måte som bergarter. Hvis strøkretningen er den sammen som for bergarten, kalles den strøk-forkastning. Hvis forkastningens strøkretning er den samme som bergartens fallretning, kalles den tverr-forkastning. Hvis forkastningsplanet ikke er vertikalt, kalles den øvre veggen hengvegg og den nedre liggvegg.

Typer av forkastninger:

  • Normalforkastning – Hengveggen har falt i forhold til liggveggen.
  • Reversforkastning – Hengveggen har blitt presset opp i forhold til liggveggen.
  • OverskyvningThrust fault – Lavvinklet reversforkastning, der hengveggen er skjøvet innover liggveggen og har dannet et skyvedekke over bergartene på motsatt side av forkastningen.
  • SidelengsforkastningStrike slip fault – Hengen og liggen har beveget seg horisontalt, og i motsatt retning i forhold til hverandre (for eksempel San Andreas-forkastningen).

Forkastninger i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er Oslofeltet kjent for sine tydelige forkastninger. Særlig er de iøynefallende langs Ekebergskrenten og Ekebergskråninga, og på begge sider av Nesodden.

Vi kan også finne forkastninger på Nordnes i Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]