Ahr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ahr
Ahr01.jpg
LandTyskland Tyskland
DelstatNordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz
Lengde85,1 km
Nedbørfelt897,5 km²
Middelvannføring7,15 /s
StartEifel
  – Høyde474 moh.
  – Koord.   50°26′17″N 06°38′58″Ø
MunningSamløp med Rhinen
  – Høyde53 moh.
  – Koord.   50°33′33″N 07°16′36″Ø
SideelverFra kilde til munning: Ahbach, Trierbach, Adenauer Bach, Eichenbach, Dreisbach (Ahr), Armuthsbach, Kesselinger Bach, Sahrbach, Vischelbach, Liersbach, Leimersdorfer Bach, Bachemer Bach, Hellenbach, Harbach (Ahr)
Ahr
Ahrs løp

Ahr er en elv i Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz i Tyskland, og en av sideelvene til Rhinen fra venstre med en lengde på 85 kilometer. Den har sitt utspring 474 meter over havet i Blankenheim i Eifelfjellene i kjelleren på et bindingsverkshus nær slottet i Blankenheim. Etter 18 km krysser den grensen fra Nordrhein-Westfalen til Rheinland-Pfalz.

Ahr renner gjennom byene Schuld, Altenahr og Bad Neuenahr-Ahrweiler. Mellom Remagen og Sinzig (sør for Bonn) omtrent 50 meter over havet, munner den ut i Rhinen. Ahr har en helningsgrad på 0,4 % i de nedre områdene og 0,4-0,8 % i øvre lei.

Kilden til Ahr i Blankenheim

Ahr og sideelvene drenerer vann fra de østlige områdene av Eifel, og har et nedbørfelt på rundt 897,5 km².

Det var isolerte bosetninger i Ahrdalen i romertiden, og siden den er forholdsvis isolert var det bare spredt befolkning i området. Det endret seg på midten av 1800-tallet da bosetningene utviklet seg og trafikken på elven økte. Vindistriktet Ahr er det av de tyske vindistriktene med størst andel rødvin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]