Ahr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ahr
Ahr

Kart over Ahr
Ahrs løp

Land Tyskland Tyskland
Delstat Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz
Lengde 86 km 
Nedbørfelt 897,5 km² 
Middelvannføring /s 
Start Eifel
  – Høyde 474 moh.
Munning Samløp med Rhinen
  – Høyde 53 moh.

Ahr er en elv i Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz i Tyskland, og en av sideelvene til Rhinen fra venstre med en lengde på 86 kilometer. Den har sitt utspring i på 520 meter over havet i Blankenheim i Eifelfjellene i kjelleren på et bindingsverkshus nær slottet i Blankenheim. Etter 18 km krysser den grensa fra Nordrhein-Westfalen til Rheinland-Pfalz.

Ahr renner gjennom byene Schuld, Altenahr og Bad Neuenahr-Ahrweiler. Mellom Remagen og Sinzig (sør for Bonn) omtrent 50 meter over havet, munner den ut i Rhinen. Ahr har en helningsgrad på 0,4 % i de nedre områdene og 0,4-0,8 % i øvre lei.

Kilden til Ahr i Blankenheim

Ahr og sideelvene drenerer vatn fra de østlige områdene av Eifel, og har et nedbørfelt på rundt 897,5 km². Sidelvene til Ahr (fra munningen til kilden) er Harbach, Hellenbach, Bachemer Bach, Leimersdorfer Bach, Liersbach, Vischelbach, Sahrbach, Kesselinger Bach, Armuthsbach, Dreisbach, Eichenbach, Adenauer Bach, Trierbach og Ahbach.

Det var isolerte bosetninger i Ahrdalen i romerrtiden, og siden den er forholdsvis isolert var det bare spredt befolkning i området. Det endret seg på midten av 1800-tallet da bosetningene utviklet seg og trafikken på elven økte. Ahrdalen er et av de beste vinområdene i Tyskland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ahr – bilder, video eller lyd