Hopp til innhold

Landeveisrøver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Landeveisrøver er en betegnelse på de lovbrytere som overfaller og stjeler fra reisende på landvegen. Opp gjennom århundrene var all reisevirksomhet forbundet med en viss risiko da man var etterlatt til seg selv. Mange reisende slo seg derfor sammen når man reiste på spesielt farefulle strekninger.

En berømt og beryktet landeveisrøver som stammet fra Norge, var admiralen Christoffer Trondsens sønn Enno, også kalt «Enno Brandrøk». Han var røver i Nord-Tyskland siste halvdel av 1500-tallet, ble pågrepet og henrettet.

Moderne landeveisrøvere[rediger | rediger kilde]

Også i morderne tid opptrer landveisrøvere. Spesielt er lastebiler utsatt hvor lasten forsøkes å stjeles for videresalg. Dette er et veldig stort problem, spesielt i USA og Italia. I USA finnes det en egen politistyrke som jobber bare med slike tyveri.

Lastebilfirma har utviklet mange metoder for å hjelpe mot landeveisrøvere. De har blant annet laget et satellitt- og GPRS-basert system som gjør at de kan holde styr på og vite hvor alle deres trailere er til enhver tid. Likevel, selv med slike motoder, kan drevne landeveispirater sabotere dette systemet i en lastebil de stjeler.

Hvordan slike tyveri utføres varierer stort sett bare med nyanser i voldelighet. Tyvene slår til når lastebilen står parkert, og sjåføren sover bak. Enkelte bruker håndvåpen og bare truer lastebilsjåføren ut, mens andre blir forgiftet eller banket opp med slagvåpen.

Det er også et problem at enkelte lastebilsjåfører lar seg bestikke av landeveisrøvere og i ettertid rapporterer lastebilen for stjålet, men disse hendelsene lar seg sjelden se statistisk.