Oxford Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oxford Street
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneCity of Westminster

Kart
Oxford Street
51°30′55″N 0°08′31″V

Oxford Street er en av de viktigste handlegatene i London. Den går fra Marble Arch ved nordøsthjørnet av Hyde Park, gjennom Oxford Circus og fram til St Giles' Circus, i krysset med Charing Cross Road og Tottenham Court Road. Etter St Giles' Circus fortsetter gaten som New Oxford Street. På vestsiden av Marble Arch heter fortsettelsen av gaten Bayswater Road.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gaten følger den romerske veien mellom Hampshire og Colchester, som gjennom middelalderen ble den viktigste utfartsveien fra byen. Mellom det 12. århundre og 1782 het den Tyburn Street, etter elven Tyburn som rant rett sør for den, og som nå er lagt i rør under gaten. Den var den siste strekningen på de dødsdømtes reise fra Newgate fengsel til galgen ved Tyburn, like ved stedet hvor Marble Arch står nå.

Mot slutten av det 18. århundre ble flere av jordene som lå ved gaten kjøpt av jarlen av Oxford, og området ble deretter bebygget. I løpet av det 19. århundre ble en rekke store butikker og varehus etablert der, og den har holdt på sin posisjon som Londons handlesentrum.

Oxford Street i dag[rediger | rediger kilde]

Turisthandel[rediger | rediger kilde]

Blant de mest kjente butikkene langs Oxford Street finnes:

I de siste årene er varetilbudet i Oxford Street i stadig økende grad blitt innrettet på turistmarkedet. Antall suvenirbutikker har økt sterkt, mens mange velrenommerte spesialforretninger har forlatt Oxford Street. Samtidig oversvømmes gaten av turister og unngås av byens egne innbyggere.

Kollektivtransport[rediger | rediger kilde]

Kart over undergrunnsstasjoner og kjente forretninger

Også trafikken er blitt et problem. Et stort antall bussruter er lagt gjennom Oxford Street, og på visse tider av døgnet flytter bussene seg i halv gangfart, slik at det kan ta 45 minutter med buss fra Tottenham Court Road til Marble Arch. Byens myndigheter er urolige over utviklingen, og borgermester Ken Livingstone har lansert en rehabiliteringsplan for Oxford Street som bl.a. innebærer at busstrafikken erstattes med en rask trikk (light rail), og at gaten forbeholdes fotgjengere.

Det er fire undergrunnsstasjoner som har inngang fra Oxford Street: Marble Arch, Bond Street, Oxford Circus og Tottenham Court Road.

Trivia[rediger | rediger kilde]

På det britiske Monopolbrettet er Oxford Street en del av det grønne settet, det nest dyreste, sammen med Regent Street og Bond Street.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]