Tropisk regnskogklima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tropisk regnklima i verden.

Tropisk regnskogklima, også kalt ekvatorialklima, er et tropisk klima, som man vanligvis (men ikke alltid) finner langs ekvator. Regioner med dette klimaet har ofte tropiske regnskoger og er i Köppens klimaklassifisering klassifisert som «Af».

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Tropisk regnklima er et tropisk klima der det ikke fins tørketid – alle månedene har minst 60 mm nedbør. Tropisk regnklima har ikke noko separat sommer og vinter, og er typisk varm og våt året gjennom med både ofte og tung nedbør. Været er ofte likt fra dag til dag, og temperaturforskjellen mellom dag og natt er som regel større enn temperaturforskjellen mellom «sommer» og «vinter».

Fordeling[rediger | rediger kilde]

Tropisk regnklima finner en vanligvis på breddegrader innenfor fem grader nord og sør for ekvator, som er dominert av den intertropiske konvergenssonen. Tropisk regnklima finnes også i mindre områder andre steder, og ikke alle områdene langs ekvator har tropisk regnklima.

Noen steder med dette klimaet har nesten uendret vær året gjennom (den nordvestlige stillehavskysten i Sør- og Mellom-Amerika, fra Ecuador til Costa Rica, men i mange tilfeller er perioden med høy sol og lengre dager mye våtere (som i Palembang i Indonesia) og noen steder er tiden da sola står lavest våtest (som i Sitiawan i Malaysia).

I tillegg fins også tropisk regnklima utenfor ekvatorområdet, for eksempel i Santos i Brasil og Fort Lauderdale i USA, som ikke bare ligger utenfor ekvator, men også ligger like utenfor tropene.

Klimatiske kjennetegn[rediger | rediger kilde]

  • Breddegradene ligger vanligvis under lavtrykksbeltet i stillebeltet året rundt, og har derfor nesten ingen separate årstider.
  • Sola står nesten vertikalt midt på dagen, og er direkte over hodet to ganger i året, ved jevndøgn.
  • Døgnmiddeltemperaturen er vanligvis omkring 27 ℃ året rundt. Omfattende skydekke og kraftig nedbør hindrer store temperaturforskjeller mellom dagene, og temperaturen stiger sjelden over 33 ℃.
  • Temperaturen endrer seg vanligvis mellom 2 og 5 ℃ gjennom døgnet, som er større enn den årlige variasjonen av døgnmiddeltemperaturen på 2 ℃.
  • Det kommer mye regn, som vanligvis er konvektiv (regnbyer).

Kjente byer med tropisk regnklima[rediger | rediger kilde]

Afrika

Americas

Asia/Stillehavet

Klimasoner i Köppens klimaklassifisering
Gruppe A: TropiskRegnskog (Af) - Monsun (Am) - Savanne (Aw, As)
Gruppe B: TørtØrkenklima (BW) - Steppe (BSh, BSk)
Gruppe C: TemperertFuktig subtropisk (Cfa, Cwa) - Maritimt (Cfb, Cwb, Cfc) - Middelhavsklima (Csa, Csb)
Gruppe D: KontinentaltFuktig kontinentalt (Dfa, Dwa, Dfb, Dwb) - Subarktisk (Dfc, Dwc, Dfd)
Gruppe E: ArktiskTundra (ET) - Permafrost (EF) - Alpint