Leticia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For kvinnenavnet, se Leticia (navn).
Leticia

Flagg

Våpen

Kart over Leticia

LandColombias flagg Colombia
DepartementAmazonas
Grunnlagt1867
Areal5 968 km²
Befolkning32 450 (2005)
Bef.tetthet5,44 innb./km²
Høyde o.h.96 meter
Nettsidewww.leticia-amazonas.gov.co/
Posisjonskart
Leticia ligger i Colombia
Leticia
Leticia
Leticia (Colombia)
Kart
Leticia
4°12′54″S 69°56′28″V

Leticia er en by og en kommune i Colombia. Byen er hovedstaden i departementet Amazonas. Kommunen har en befolkning på om lag 32 500 innbyggere (2005) og et areal på 5 968 km². Byen ligger ved bredden av Amazonas, der hvor grensene til Colombia, Brasil og Peru møtes ved Tres Fronteras. Leticia er Colombias eneste havneby langs Amazonas og samtidig landets sørligste by. Byen grenser opp til nabobyen Tabatinga i Brasil. Til sammen utgjør de to et byområde med om lag 100 000 innbyggere.

Byen ble grunnlagt i 1863 under navnet «San Antonio», før landegrensene i Amazonasskogen ble offisielt trukket. Byen ble formelt del av Colombia i 1930.[1]

Byen har tropisk regnskogklima med svært små temperatursvingninger gjennom året. Den har betydelig nedbør hele året, med juli som den tørreste måneden og mai som den våteste.

En stor del av Leticias befolkning er innflyttere fra andre deler av landet. En betydelig andel er også urfolk som har flytta dit fra landsbyer i området, slik som Marashá og Zacambú. Blant folkegruppene i nærheten er tikuna, cocama og yagua.

Leticia er et populært turistmål, med turer langs Amazonaselva som hovedattraksjon. Det er to nasjonalparker i nærheten: Amacayacu og Cahuinarí.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Amazonas, Colombia - South America». colombia-sa.com. Besøkt 13. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]