Iquitos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iquitos
Borgermester Juan Carlos del Águila
Befolkning
 - Totalt

400 000
Tidssone UTC-5
Høyde 106 m (348 ft)
Offisiell webside: www.munimaynas.gob.pe
Oversikt over byen og elva

Iquitos er hovedstad i regionen Loreto i Peru (i provinsen Maynas). Byen ligger ved elven Amazonas og er en viktig havneby ved Amazonas flodområde. Selv om byen ligger mer enn 3000 kilometer fra munningen av Amazonas, befinner den seg bare 106 meter over havnivå. I tillegg til Amazonas-elven, er byen omgitt av elvene Nanay og Itaya.

For å komme til Iquitos må man reise enten med fly eller båt. Byen regnes som den største byen i verden som ikke har veiforbindelse til omverdenen. Det eneste unntaket er en vei som går til nabobyen Nauta som ligger om lag 100 km. sør for Iquitos.

Klimaet er varmt og fuktig. Den gjennomsnittlige relative fuktigheten ligger på om lag 85%.


Historie[rediger | rediger kilde]

Iquitos ble etablert som en misjonsstasjon for jesuittene1750-tallet. Byen begynte å vokse for alvor da byen ble hovedstad i den nyopprettede Loretto-regionen i 1864.

Iquitos ble, sammen med Manaus, kjent for tapping av gummi på slutten av 1800-tallet. Fremdeles finnes det mange storslåtte bygninger fra den tiden, blant annet «Jernhuset» som var utviklet av Gustave Eiffel. Gummiboomen fikk en slutt da frø fra gummiplanten ble smuglet ut av Amazonas og plantet andre steder.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Iquitos er en viktig havneby for eksport av tømmer. Andre industrier er olje- og romproduksjon. I tillegg er turismen økende i området. Dette gjelder både for båtturer på Amazonas-elven, der mange reiser til Manaus. Mange turister bruker også Iquitos som et utgangspunkt for turer inn i jungelen.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]