Den intertropiske konvergenssonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tordenvær i den intertropiske konvergenssonen danner et bånd av skyer langs det østlige Stillehavet.
Plasseringen til ITCZ i juli (rød) og i januar (blå).

Den intertropiske konvergenssonen eller ITCZ (engelsk forkortelse for InterTropical Convergence Zone), er et lavtrykksbelte som omkranser jorda ved ekvator. Som navnet antyder, blir den dannet ved at varm, fuktig luft fra breddegradene over og under ekvator konvergerer (møtes).

Luft blir dratt inn i ITCZ på grunn av Hadley-celler, en mesoklimatisk atmosfærisk egenskap som er del av planetens distribusjonsystem for varme og fuktighet. Den blir dratt opp av den konvektive effekten til tordenstormer. Regioner under ITCZ mottar nedbør mer enn 200 dager i året.

Plasseringen til ITCZ varierer over tid ettersom den flytter seg fram og tilbake over ekvator, etter hvor sola er i senit. Den har også en daglig syklus der cumulusskyer utvikler seg rundt middag og utvikler seg til tordenskyer fra midten til slutten av ettermiddagen.

Variasjon i plasseringen av ITCZ har stor effekt på nedbøren i store områder omkring ekvator, noe som resulterer i våte og tørre årstider i stedet for varme og kalde, som er vanlig rundt høyere breddegrader. Langtidsendringer av ITCZ kan føre til alvorlig tørke eller oversvømmelse i nærliggende områder.

På grunn av styrken til Hadley-cellene på hver side, kan det ikke utvikle seg værsystemer som er vanligere på høyere breddegrader. Resultatet er at det ikke utvikler seg vind. Horisontal bevegelse er bare et resultat av luft som på grunn av konveksjon stiger opp og blir erstattet, noe som er en treg prosess.

Tidlige seilere kalte dette rolige beltet for the doldrums (engelsk for å være nedstemt, dyster, deprimert eller ha stagnert) på grunn av vindmangelen. Å befinne seg i denne regionen kunne bety døden når vind var den eneste måten å forflytte seg på.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]