Snøhvit (eventyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eventyrfigurene Snøhvit og de sju dvergene framstilt av illustratøren Franz Jüttner (1865–1925) i 1905.

Snøhvit eller Snehvit, på tysk Schneewittchen, er en eventyrskikkelse fra et europeisk folkeeventyr. Eventyret er særlig kjent i brødrene Grimms tyske versjon som ble publisert første gang i deres eventyrsamling i 1812. Eventyret har siden blitt et av de mest utbredte og kjente, og har kommet i et uttall utgivelser siden. I den internasjonale typekatalogen for folkeeventyr, Aarne–Thompson-Uther, ATU, har Snøhvit nr. 709.

Handling[rediger | rediger kilde]

Like etter at en prinsesse blir født, dør moren, og kongen gifter seg på nytt, med en dronning som er den vakreste i riket, ifølge trollspeilet hennes. Prinsessen, som kalles Snøhvit, vokser opp til å bli en vakker prinsesse, og en dag avslører stemorens trollspeil at Snøhvit er nummer en. I sjalusi ber dronningen hoffjegeren drepe Snøhvit i skogen. Prinsessens skjønnhet og bønner overtaler jegeren, som i stedet tar med hjerte og nyrer fra et villsvin som bevis til dronningen. Snøhvit rømmer, og etter å ha vandret gjennom skogen i timevis, oppdager Snøhvit en liten hytte som tilhører en gruppe på syv dverger. Siden ingen er hjemme, spiser hun noen av de bittesmå måltidene deres, drikker litt av vinen deres og tester deretter alle sengene - hvor hun sovner. Når dvergene kommer hjem, blir de umiddelbart oppmerksomme på at det har vært en innbruddstyv i huset deres, fordi alt i hjemmet deres er i uorden. De oppdager snart den sovende Snøhvit. Hun våkner og forklarer dem om stemorens forsøk på å drepe henne, og dvergene forbarmer seg over henne og lar henne bli hos dem i bytte mot at hun arbeider som hushjelp. De advarer henne om å være forsiktig når hun er alene hjemme, og ikke slippe noen inn i hytta mens de er ute på arbeid i gruvene. [1]

Etter en tid avslører trollspeilet Snøhvit lever, og dronningen kler seg ut som en omreisende selger. Hun leter gjennom skogen, og finner til slutt Snøhvit i dvergenes hytte. Der tilbyr hun jenta et vakkert snørebånd, og knyter det om livet hennes. Båndet er magisk, og Snøhvit kveles. Men dvergene kommer tilbake akkurat tidsnok og de klarer imidlertid å avsløre drapsforsøket og redde jenta. Dronningen drar tilbake til slottet og spør speilet på ny, men svaret er som før. Rasende forkler dronningen seg og drar mot hytta på ny. Denne gangen tilbyr hun jenta en giftig kam, men også dette sviket avslører dvergene. Neste gang gir dronningen Snøhvit et giftig eple. Huner nølende med å ta imot eplet, så dronningen kutter eplet i to og spiser den hvite (ufarlige) halvdelen men hun gir den røde forgiftede halvdelen til Snøhvit. Hun tar derfor en matbit, og faller snart i koma. Dette får dronningen til å tro at hun endelig har seiret.

Snøhvit i skogen

Denne gangen er dvergene sjanseløse å gjenopplive Snehvit, og legger de henne i et glass-kiste som en begravelse for henne, og dvergene sørger. Vel hjemme får dronningen endelig det svaret hun har ventet på fra trollspeilet. En dag kommer en prins fra naboriket forbi skogshytta, der dvergene sørger over kisten. Prinsen forelsker seg i den døde Snøhvit, og ber dvergene om å få ta med seg kisten til slottet sitt for å beskytte den. Dvergene går motvillige med på dette, men når de skal løfte kisten opp i prinsens vogn, faller den giftige eplebiten ut av Snehvits hals, og hun våkner til live igjen på magisk vis. Prinsen og Snøhvit gifter seg, mens stemoren hennes dør av raseri da trollspeilet avslører at Snøhvit igjen er vakrest i landet.

Eldre varianter[rediger | rediger kilde]

Yngre versjoner[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Eventyret har blitt filmatisert flere ganger, blant annet i Walt Disneys tegnefilmversjon Snehvit og de syv dverger fra 1937 og skrekkfilmversjonen Snow White: A Tale of Terror fra 1997, som hadde Sigourney Weaver på rollelisten. I 2004 kom en tysk film med tittelen 7 Zwerge – Männer allein im Wald, med blant andre Nina Hagen som Den onde dronning og Cosma Shiva Hagen som Snehvit.

Dronningen ankommer bryllupet

I Snow White & the Huntsman fra 2012 blir Snøhvit spilt av Kristen Stewart, og Charlize Theron spiller dronningen. Filmen The Huntsman: Winter’s War fra 2016 er løst basert på historien om Snøhvit, dronningen og hennes familie. Chris Hemsworth og Emily Blunt spiller noen av hovedrollene. I TV-serien Once Upon a Time blir Snøhvit spilt av Ginnifer Goodwin, og Lana Parrilla spiller rollen som den onde dronningen.

Teater[rediger | rediger kilde]

Eventyret om Snøhvit har også blitt oppført på teaterscener i en rekke versjoner. Norge satte Den Nationale Scene i Bergen opp Snehvit så tidlig som i 1914.[2]

I 2001 hadde Riksteatret premiere på en figurteaterproduksjon av eventyret om Snøhvit. Dramatiseringen var ved Axel-Otto Bull og Anderz Døving, og stykket var regissert av Stein Grønli. Lisbeth Narud var ansvarlig for dukkedesignen.[2][3]

Prinsen vekker opp Snøhvit

Oslo Nye Teater og Riksteateret samarbeidet om en ny figurteateroppsetning av eventyret, som hadde premiere i 2013. Regissør for denne oppsetningen var Torfinn Nag, som også hadde dramatisert eventyret for denne produksjonen. Dukkene i forestillingen var designet av Brage Jonassen.[2][4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brødrene Grimm, Jacob (1958). Brødrene Grimms eventyr. Oslo: N.W. Damm & Sønn. s. 94–102. 
  2. ^ a b c Jelena Jovanovic (9. februar 2018). «Snøhvit». SCENEWEB blogg. Besøkt 11. mars 2018. 
  3. ^ «Snehvit og de syv dvergene (2001)». www.sceneweb.no (norsk). Besøkt 11. mars 2018. 
  4. ^ «Snøhvit (2013) - barneforestilling, figurteaterforestilling». www.sceneweb.no (norsk). Besøkt 11. mars 2018. 
  5. ^ Brage Jonassen. «Showreel - Snowhite». Scenographic Idealism. www.bragejonassen.com. Arkivert fra originalen 12. mars 2018. Besøkt 11. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]