Otto Jespersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den danske lingvisten, se Otto Jespersen (lingvist).
Otto Jespersen
Født21. juli 1954 (64 år)
Farsund
Ektefelle Ingrid Lorentzen (samboer) (1999-)
Partner(e) Ingrid Lorentzen (1999–)
Beskjeftigelse Komiker og programleder
Nasjonalitet Norge

Hans Otto Jespersen (født 21. juli 1954 i Farsund) er en norsk komiker, skuespiller og satiriker som er kjent for sin deltakelse i flere kjente humorprogrammer både på radio og TV (både på NRK og TV 2). Jespersen oppfattes av enkelte som en omstridt komiker, dette grunnet hans satiriske ytringsform. Hans monologer i TV-programmet Torsdagsklubben og enkelte stunt fra programmer i 1990-årene har særlig vakt oppsikt og bestyrtelse. Han ble tildelt årets hederspris under Komiprisen 2015.

Ungdomstida[rediger | rediger kilde]

Etter en karriere som industriarbeider, litteratur- og journalistikkstudent, havnet Jespersen omsider i underholdningsbransjen.

Radiotiden fra 1980-årene til 1992[rediger | rediger kilde]

Fra midten av 1980-tallet begynte Jespersen å arbeide med radio, men mest som tekstforfatter. Fra studentradioen Radio Nova gikk han til NRKs program Nattradioen i 1986, der han blant annet skapte figurene «Bjarne og Gunnar» sammen med Jens Brun Pedersen. Duoen «Bjarne og Gunnar» har vært gjengangere i NRK radio og TV fra slutten av 1980-tallet, med innslag i blant annet Nattradioen, Hallo i Uken, Ukeslutt, Claus Wieses talkshow, valgsendinger med mer.

I 1988 gikk Jespersen sammen med kollegene Charlo Halvorsen og Stig Holmer og startet radioprogrammet Revolvermagasinet på NRK P1, utropt av Dagbladet til «Norges tøffeste radioprogram noensinne».[1] Fra 1988 til 1992 inneholdt programmet på ukentlige intervjuer, voldsreportasjer, dyrenes nyheter og hjemme-hos-reportasjer.

Jespersen på TV i 1990-årene[rediger | rediger kilde]

Vårhalvåret 1991 fikk trioen fra Revolvermagasinet lage faste humor-innslag i TV-underholdningsprogrammet Er det sant, er det fælt, hvor Anne Grosvold var programleder. Og høsten 1992 fikk trioen sitt eget TV-program kalt The Show som var et temmelig bisart humorprogram laget i «bad taste»-stil. Dette programmet bød dessuten i hver episode på en musikkvideo som senere ble utgitt på CD.

I årene 1993/1994 gikk Jespersen over til å være fast limousinsjåfør for gjestene i Ivar Dyrhaugs fredagsprogram Rett hjem. Den høsten han sluttet, fikk han sitt eget TV-show som gikk under navnet O.J. – ut på prøve. Her ble blant annet karakterene «inspektør Wirrum» og slubberten «Friskusen» lansert. Høsten 1995 fulgte Jespersen opp med tolv nye program, denne gang med navnet O.J. – på nye eventyr.

I 1996 startet Jespersen et samarbeid med NRK-veteran Trond Kirkvaag, og resultatet ble TV-programmet Trotto Libre som skulle gå i to sesonger. Her var Jespersen blant annet ambulansesjåføren Frank og som arbeidsløse Birger.

I 1999 kom Jespersen tilbake med OJ kalt O.J. – en utstrakt hånd – Etnisk moro fra Oslo 3. Her var blant andre karakteren Birger med, og Jespersen introduserte også nye karakterer som «Tårnfrid», «Nazi-Per», «Barron Blod», samt «Innvandrernytt». I 2001 vant han to priser under Komiprisen 2001, beste mannlige artist, revy og komedie og årets type for «Birger».

I 2002 opptrådte Jespersen i NRKs O.J. – alt for Norge. Denne gangen ble konseptet endret noe ved at Jespersen i hver episode presenterte et nytt tema.

Torsdagsklubben og fremover[rediger | rediger kilde]

Fra januar 2002 og fram til mai 2004 var Jespersen fast paneldeltaker i TorsdagsklubbenTV 2, sammen med Silje Stang og Thomas Giertsen. Fra Torsdagsklubben har spesielt Jespersens satire om for eksempel Nils Arne Eggen, Ari Behn og Kjell Magne Bondevik blitt husket i ettertid.

Høsten 2004 kom Jespersen med programmet Rikets Røst. Serien har også innslag av komikerne Henrik Elvestad, Sigrid Bonde Tusvik, Jesper Odelberg og trendreporter «Bodil». Komikerne Zahid Ali og Espen Eckbo medvirket ut 2005-sesongen.

Fra høsten 2008 startet Torsdagsklubben igjen, og han var fast paneldeltaker, igjen sammen med Silje Stang og Thomas Giertsen.

Jespersen på scenen[rediger | rediger kilde]

Høsten 2000 spilte Jespersen i forestillingen O.J – Fremad i alle retninger. Showet var en blanding av stand-up og teater, med scene-versjoner av En utstrakt hånd-figurene «Birger», «Barron Blod», «Nazi-Per» og «Tårnfrid». Fremad i alle retninger ble spilt på Scene West Victoria fra oktober 2000 til mars 2001 med 100 forestillinger og gode kritikker. Høsten 2001 turnerte Jespersen med showet en rekke steder i Norge, og han hadde også forestillinger på utestedet Smuget våren 2002. Over 60 000 så showet, som ble avsluttet i april 2002.

I oktober 2003 var Jespersen tilbake med et nytt sceneshow kalt Stolt, hvit og vanskelig. Forestillingen høstet gode kritikker (i blant annet VG og Dagbladet), og gikk for fulle hus på Smuget, og høsten 2004 ble det klart for en landsdekkende turné.

Begge teateroppsetningene har i ettertid blitt vist på TV.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Radio[rediger | rediger kilde]

På scenen[rediger | rediger kilde]

  • 2003: Stolt, hvit og vanskelig
  • 2000: O.J – Fremad i alle retninger

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Revolvermagasinet». NRK. 28. november 2003. Besøkt 2. oktober 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]