The Twilight Saga – New Moon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Twilight Saga – New Moon
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama / Eventyr
Utgivelsesår2009
Prod.landAmerikansk
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiChris Weitz
ProdusentMark Morgan
Wyck Godfrey
ManusforfatterMelissa Rosenberg
Basert påUnder en ny måne 
av Stephenie Meyer
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografJavier Aguirresarobe
KlippPeter Lambert
Foran kamera
MedvirkendeKristen Stewart
Taylor Lautner
Robert Pattinson
Annen informasjon
Budsjett50 000 000 USD
Prod.selskapSummit Entertainment
Premiere20. november 2009 (USA)
Eksterne lenker

The Twilight Saga – New Moon er en amerikansk romantisk eventyrfilm fra 2009 regissert av Chris Weitz. Filmen er en adaptasjon av romanen Under en ny måne skrevet av Stephenie Meyer og er en oppfølger til filmen Twilight – Evighetens kyss fra 2008. Filmens hovedroller spilles av Kristen Stewart, Robert Pattinson og Taylor Lautner, som gjentar rollene sine fra den første filmen som henholdsvis Bella Swan, Edward Cullen og Jacob Black.

Filmstudioet Summit Entertainment ga tillatelse til å filme New Moon i slutten av november 2009 som følge av forløperens suksess.[1] Innspilling av filmen begynte i Vancouver i mars 2009[2][3] og i Montepulciano i Italia i slutten av mai 2009.

The Twilight Saga – New Moon hadde verdenspremiere 20. november 2009. I USA omsatte filmen for 72,7 millioner dollar på åpningsdagen og tjente inn 142,8 millioner dollar i løpet av åpningshelgen, noe som gjør filmen til den tredje mest innbringende åpningshelgen i historien i USA.[4] Filmen ble godt mottatt av fans,[5] men fikk dårlig omtale fra kritikere.[6][7]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

På sin attende bursdag våkner Bella Swan fra en drøm hvor hun er en gammel kvinne og Edward Cullen, hennes udødelige vampyr-kjæreste er en evig ungdom. Til tross for hennes manglende entusiasme, arrangerer Edward og hans familie en bursdag for Bella. Når hun pakker ut en presang, får Bella et kutt i fingeren av gave-papiret. Edwards fosterbror, Jasper, blir overveldet av lukten av Bella's blod, og han forsøker å angripe henne. Men de andre klarer å holde ham tilbake. Edward tror at han og familien setter Bellas liv i fare. Han avslutter forholdet deres, og hele Cullen-familien velger å forlate Forks. Bella blir deretter deprimert og ensom i flere måneder. Hennes bekymrede far, Charlie, bestemmer seg for å sende Bella for å bo sammen med Bellas mor i Jacksonville, Florida. Bella har ikke lyst til å reise, og lover å tilbringe mer tid sammen med hennes gamle venner fra skolen.

Bella's gode venn Jacob Black nevner at mange varulv-vennene hans nå blir kontrollert av Sam. Når Jacob ser på en film på kino sammen med Bella og Mike, forlater Jacob dem brått etter å ha blitt uforklarlig opprørt og fått kraftig feber. Senere kjører Bella hjem til Jacob, etter at han lenge har unngått å møte henne. Jacob har nå klippet det lange håret sitt veldig kort, og har nå den samme Quileute-tatoveringen på hans høyre arm som Sam og flere andre stamme-medlemmer har. Når Bella går til en plass hun og Edward ofte besøkte tidligere, blir hun konfrontert av en annen vampyr, Laurent. Han forsøker å drepe henne, men det dukker opp en ulveflokk som angriper Laurent. Bella oppdager at Jacob og de andre stamme-medlemmene kan forvandle seg til gigantiske ulver. Deres gamle fiende er fremdeles vampyrene, selv om det eksisterer en avtale mellom Cullen-familien og ulvestammen som Jacob tilhører.

Jacob og ulveflokken er hele tiden på vakt mot Victoria, en vampyr som ønsker å hevne hennes gode venn, James, som Edward tidligere beseiret for å beskytte Bella. Jacob forsøker å tilpasse seg sine nye form-skiftende krefter, tilbringer Bella igjen mye av hennes tid alene. Edward tror at Bella har valgt å begå selvmord, etter at vampyren Alice har en visjon om at Bella hopper fra en høy klippe ved sjøen. Forferdet reiser Edward til Italia for å be Volturi (en kraftig organisasjon som fungerer som overherrer over alle vampyrer) om å avslutte livet hans, ettersom han ikke er i stand til å gjøre dette på egen hånd. Når Volturi nekter å etterkomme forespørselen hans, planlegger Edward å tvinge dem til handling ved å angripe mennesker som en vampyr under en stor festival. I mellomtiden kommer Alice, Edwards søster, tilbake til Forks og blir sjokkert over å oppdage at Bella fremdeles er i live.

Alice og Bella reiser til Italia for å redde Edward, og de ankommer akkurat tidsnok for å hindre at han avslører seg selv som vampyr. Edward, lettet over at Bella er i live, forklarer at han bare forlot Forks for å beskytte henne og han lover å aldri forlate Bella igjen. Volturi bestemmer at Bella, som vet at det eksisterer vampyrer, må enten drepes eller bli omdannet til en vampyr. Alice deler hennes visjon om Bella som vampyr med Aro, den eldste av Volturi som kan lese tankene til folk gjennom å berøre dem. Etter å ha kommet tilbake til Forks, ber Bella om at Cullen-familien kan gjøre henne til vampyr. Bare Edward og Rosalie stemmer nei til dette forslaget. Senere minner Jacob dem om at den mange år gamle traktaten mellom Quileute og Cullen vil bli brutt dersom noen fra Cullen-familien biter et menneske. Bella sier til Jacob at dette er hennes eget valg. Filmen avsluttes med at Edward forteller Bella at han kommer til å gjøre henne til en vampyr, hvis Bella velger å gifte seg med ham.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

 • Kristen Stewart som Bella Swan, en tenåringsjente som faller i en dyp depresjon etter at hennes sanne kjærlighet, Edward Cullen, forlater henne.
 • Robert Pattinson som Edward Cullen. Bellas kjæreste som plutselig forlater byen for å beskytte henne.
 • Taylor Lautner som Jacob Black. Bellas følgesvenn som hjelper Bella etter at Edward reiser sin vei. Han er en del av en gruppe varulver hvis hovedmål er å beskytte Bella mot vampyrene Laurent og Victoria.
 • Ashley Greene som Alice Cullen. Et medlem av Cullen-familien som kan se enkelte fremtidsvisjoner. Hun utvikler etterhvert ett dypt vennskap med Bella.
 • Rachelle Lefevre som Victoria Sutherland. En hensynsløs vampyr som vil hevne hennes kjæreste, James.
 • Billy Burke som Charlie Swan, Bella's far og politimester i Forks.
 • Peter Facinelli som Carlisle Cullen. Patriark for Cullen-familien.
 • Elizabeth Reaser som Esme Cullen. Kone til Carlisle Cullen.
 • Nikki Reed som Rosalie Hale. Vampyr fra Cullen-familien.
 • Kellan Lutz som Emmett Cullen. Vampyr fra Cullen-familien.
 • Jackson Rathbone som Jasper Hale. Medlem av Cullen-familien som har evnen til å manipulere menneskers følelser.
 • Anna Kendrick som Jessica Stanley. God venninne av Bella.
 • Michael Sheen som Aro. Øverste leder for en eldgammel italiensk vampyr-pakt kjent som Volturi.
 • Dakota Fanning som Jane. Medlem av Volturi, som har evne til å torturere mennesker med illusjoner om smerte.
 • Edi Gathegi som Laurent Da Revin. En vampyr som ønsker å drepe Bella, fordi han tørster etter blodet hennes.
 • Michael Welch som Mike Newton. En god venn av Bella.
 • Chaske Spencer som Sam Uley. Alfa-leder for ulveflokken.
 • Graham Greene som Harry Clearwater. Medlem av Quileute-stammen.
 • Gil Birmingham som Billy Black. Jacobs fysisk funksjonshemmede far.
 • Christian Serratos som Angela Weber. Bella sin sjenerte venninne.
 • Justin Chon som Eric Yorkie. Bellas venn og Angelas kjæreste.
 • Jamie Campbell Bower som Caius. Medlem av Volturi som er veldig streng når det gjeldervampyr-lover.
 • Christopher Heyerdahl som Marcus. Medlem av Volturi
 • Charlie Bewley som Demetri. En Volturi-vakt
 • Daniel Cudmore som Felix. En Volturi-vakt som har ufattelig fysisk styrke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Denise Martin (22. november 2008). «'Twilight' sequel 'New Moon' gets the greenlight from Summit» (engelsk). Los Angeles Times. Besøkt 13. februar 2010. 
 2. ^ Marc Malkin (1. juli 2009). «Rob Pattinson and a Bevy of Beautiful Vampires» (engelsk). E! Online. Besøkt 13. februar 2010. 
 3. ^ Keven Drews (20. mars 2009). «Twilight’s New Moon Wraps Up Shooting» (engelsk). Westcoaster.ca. Besøkt 13. februar 2010. 
 4. ^ Anthony D'Allesandro (21. november 2009). «'New Moon' takes opening day record» (engelsk). Variety. Besøkt 13. februar 2010. 
 5. ^ Rya Backer (20. november 2009). «'New Moon' Is Better Than 'Twilight,' Say Fans At Midnight Screening» (engelsk). MTV. Besøkt 13. februar 2010. 
 6. ^ «The Twilight Saga: New Moon» (engelsk). Metacritic. Besøkt 13. februar 2010. 
 7. ^ «The Twilight Saga: New Moon (2009)» (engelsk). Rotten Tomatoes. Besøkt 13. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]