Edward Cullen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward Cullen
KjønnMann
Født20. juni 1901
FamilieEdward Masen, Sr.(biologisk far)
Elizabeth Masen (biologisk mor)
Esme Cullen (adoptivmor)
Carlisle Cullen (adoptivfar)
Alice Cullen and Rosalie Hale (adoptivsøster)
Jasper Hale and Emmett Cullen (adoptivbrødre)
Charlie Swan (svigerfar)
Renée Dwyer (svigermor)
Skuespiller Robert PattinsonRediger på Wikidata
Skapt av Stephenie MeyerRediger på Wikidata

Edward Cullen er en fiktiv person fra bok- og filmserien Twilight, skrevet av Stephenie Meyer. Han er en av de mange adoptivbarna til Carlisle og Esme Cullen. Han er med i bøkene Evighetens kyss, Under en ny måne, Formørkelsen og Breaking Dawn, samt Twilight-filmen og boken Midnight Sun (2020) – den første Twilight-boken skrevet fra Edwards synsvinkel. Edward er en vampyr som i løpet av Twilight-serien blir forelsket i, gifter seg med, og får barn med Bella Swan, et tenåringsmenneske som senere også velger å bli vampyr. I filmen fra 2008 blir Edward Cullen spilt av Robert Pattinson.

Edward Cullen i Twilight-serien[rediger | rediger kilde]

Evighetens kyss (Twilight)[rediger | rediger kilde]

I Twilight møter Edward Bella Swan, en jente som han ikke kan lese tankene til, og som lukter overveldende søtt for ham, pga. blodet hennes. Han kjemper mot en økende tiltrekning til henne, men til tross for dette blir han forelsket i henne. Edward innrømmer overfor Bella at han er en vampyr, og at selv om han har den fysiske kroppen til en sytten år gammel gutt, ble han faktisk født 20. juni 1901. Hans adoptivfar, Carlisle Cullen, forvandlet ham til en vampyr i 1918 for å hindre ham i å dø i influensa-epidemien i Chicago i Illinois (se spanskesyken).

Edward advarer stadig Bella mot å være med ham, men på grunn av Bellas kjærlighet og tillit til Edvard ignorerer hun hans advarsler, selv etter at hun blir vampyren James sitt mål. I motsetning til Cullen-familien, som er «vegetarianere» (vampyrer som bare drikker blod fra dyr), drikker James jevnlig menneskeblod og vil ikke stoppe før han drikker Bellas blod. Med familiens hjelp, er Edward istand til å redde Bella fra James.

Under en ny måne (New Moon)[rediger | rediger kilde]

Edward frykter for Bellas sikkerhet, etter at hun fikk et papirkutt og broren hans, Jasper, prøvde å angripe henne. I et forsøk på å beskytte henne, overbeviser han Bella om at han ikke lenger elsker henne, og flytter med familien sin. Edward synes det er vanskelig å leve uten Bella, og går inn i en dyp depresjon ved tanken på et uendelig langt og meningsløst liv. Ved en feiltagelse, tror Edward at Bella har begått selvmord, og prøver derfor å få en gruppe med italienske vampyrer, volturiene, til å drepe ham. Sammen med søsteren hans, Alice, drar Bella til Italia og stopper Edward før volturiene dreper ham.

Edward forklarer hvorfor han dro, og ber om tilgivelse selv om han ikke synes han fortjener det. Hun tilgir ham, og de forsetter forholdet sitt som om Edward aldri dro. Selv om Edward ikke liker tanken på å forvandle Bella til en vampyr, går han senere med på å forvandle Bella selv hvis hun sier ja til å gifte seg med ham først.

Formørkelsen (Eclipse)[rediger | rediger kilde]

Bella går med på å gifte seg med Edward på den betingelsen at de har samleie mens hun fortsatt er menneske. Edward går til slutt med på det, men stiller den betingelsen at det skal skje etter at de er gift. Handlingen er drevet av vampyren Victoria, som er på jakt etter Bella fordi hun vil hevne seg. Victoria lager nye vampyrer for å skape en hær. Cullenfamilien forener krefter med varulvflokken for å bekjempe denne trusselen. Mens alle andre forbereder seg på kamp, slår Edward, Bella og Jacob leir oppe i fjellene, hvor de ligger skjult under slaget. Det kommer frem at Bella også er forelsket i Jacob, noe Edward aksepterer og ser på som en unngåelig følge av at han forlot Bella. De klarer å ødelegge Victoria, og Bella innser til slutt at det er Edward som er viktig for henne.

Ved Daggry (Breaking Dawn)[rediger | rediger kilde]

Bella og Edward gifter seg, og Bella blir gravid på bryllupsreisen. De haster hjem, og graviditeten er ikke uten komplikasjoner. Edward prøver å overtale Bella til å ta abort, siden graviditeten utgjør en stor risiko for Bellas helse. Bella nekter og insisterer på å gjennomføre graviditeten og fødselen. Etterhvert blir også Edward glad i det ufødte barnet, etter at han hører barnets tanker og skjønner at barnet også elsker Bella. Ved fødselen er Bella i ferd med å dø, og Edward blir nødt til å forvandle henne til en vampyr, noe hun har ønsket siden hun oppdaget Edwards hemmelighet. Det er takket være dette at Bella overlever og føder en velskapt datter. Hun gir barnet navnet Renesmee, med inspirasjon fra de to bestemødrene, Renée og Esme.

Karakterisering[rediger | rediger kilde]

I bøkene og av Bella er Edward beskrevet som sjarmerende, høflig, bestemt og veldig sta. Han er veldig beskyttende overfor Bella, og setter hennes sikkerhet og velferd over alt annet. Han overanalyserer ofte situasjoner, og har en tendens til å overreagere, spesielt i situasjoner hvor Bella er i fare. Edward ser på seg selv som et monster, og han skulle ønske han var et menneske i stedet for en vampyr.

Fysisk utseende[rediger | rediger kilde]

Som alle vampyrene i Twilight-serien, er Edward beskrevet av Bella som utrolig og umenneskelig vakker. På ulike tidspunkter i bøkene, sammenligner hun Edward med den greske guden Adonis. Huden er «som marmor», blek, iskald, og glitrer i solskinnet. Hun beskriver hans ansiktstrekk som perfekte, høye kinnben, sterk kjevelinje og rett nese. Håret, som alltid er rotete, har en uvanlig bronse skygge som han arvet fra sin biologiske mor. Øynene hans, som en gang var grønne, blir nå beskrevet som topas. Hans utseende endres hvis han går lenge uten føde: øynene blir mørkere, nesten sort og lilla blåmerker vises under øynene. Edward har en slank, men muskuløs kropp.

Egenskaper, evner og interesser[rediger | rediger kilde]

Edward har, som alle de andre vampyrene i Twilight, supermenneskelig styrke, fart og utholdenhet, og er beskrevet som umenneskelig vakker. Hans duft og stemme er enormt forførende, så forførende at Bella flere ganger blir helt overveldet. I Twilight, forklarer Edvard at han, som andre vampyrer, ikke trenger å puste, men at han velger å gjøre det av gammel vane og fordi det er nyttig å lukte omgivelsene. Han kan ikke fordøye vanlig mat, og sammenligner vanlig mat for ham med at et menneske skulle spise jord. I tillegg, som andre vampyrer, er Edward ikke i stand til å sove.

I tillegg til egenskaper han deler med de andre vampyrene, har Edward visse ferdigheter som er hans alene. Han er den raskeste i Cullenfamilien, og i stand til å løpe fra hvem som helst av dem. Kanskje som et resultat av et talent for empati i sitt menneskeliv, kan Edward også lese tankene til de innen rekkevidde på et par mil, Bella er eneste unntaket fra denne regelen. Stephenie Meyer har uttalt at dette skyldes at Bella har et veldig privat sinn. Edward har også beholdt noen av de tradisjonelle tankemåtene og talemåten fra hans tidligere liv i det 20. århundre som menneske.

Edward er musikalsk, og er veldig talentfull på piano. Han har et bredt spekter av musikk, inkludert klassisk, jazz, progressiv metall, alternativ rock og punk rock, men misliker country. Han foretrekker indie rock fremfor mainstream, og setter like mye pris på rock og klassisk musikk. Han nevner i Twilight at han liker musikk fra femtitallet bedre enn musikken fra sekstitallet, misliker syttitallet, og sier åttitallet var «utholdelig».

En av Edwards hobbyer er å samle biler. Han eier en Volvo S60 R og en Aston Martin V12 Vanquish som en bil for «spesielle anledninger». Han ga også en Porsche 911 Turbo i gave til sin søster Alice i Eclipse. Han kjøpte en motorsykkel for å kunne kjøre sammen med Bella, men ga den til Jasper etter at han skjønte at det var en hobby hun likte å dele med Jacob.

Mottagelse og kritikk[rediger | rediger kilde]

Larry Carroll for MTV Movies anså Edward og Bella som «en ikonisk kjærlighetshistorie for en hel generasjon», mens Kirkus siterte Edwards fremstilling i skumring som «altfor Byronic». Edward Cullen ble også rangert som nr. 5 på Forbes sin liste over «Hollywood's 10 Most Powerful Vampires».[trenger referanse]

Siden utgivelsen av Twilight-serien, har karakteren Edward utviklet litt av en kultstatus, med millioner av hengivne, hovedsakelig kvinnelige, fans verden over. Men selv om karakteren er overveldende godt mottatt av leserne og har vært kalt «besettelsen til tenåringsjenter», har det kommet flere kritikker av hans karakter, og da særlig anklager om sexisme. Gina R. Dalfonzo i National Review Online beskrev Edwards karakter som mentalt ustabil og som en «overgriper» med atferdsvansker.[trenger referanse] Dalfonzo nevner spioneringen på Bella mens hun sover, overvåkingen av hennes samtaler, det at Edward dikterer hennes valg av venner og oppmuntrer henne til å bedra sin far, som årsaker til at hun tror han er «en av moderne fiksjon beste kandidater for et besøksforbud».[trenger referanse] Pattinson har også kritisert karakteren, og sagt: «Hvis Edward ikke var en fiktiv person og du møtte ham i virkeligheten, er han som en av de gutta som trolig ville være en øks morder eller tilsvarende».[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]