Hopp til innhold

Twilight (bokserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bella Swan»)
Denne artikkelen handler om bokserien. For den første filmen i filmserien The Twilight Saga, se Twilight – Evighetens kyss.
Twilight-serien
Forfatter(e)Stephenie Meyer
SpråkEngelsk
SjangerRomanse, Fantasy, Barne- og ungdomslitteratur
Utgitt2005
OriginalutgaveTwilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn
Norsk utgaveEvighetens kyss, Under en ny måne, Formørkelsen, Ved daggry
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Gry Brenna, Vibeke Saugestad
Siderwww.newmoonthemovie.com

Twilight er en bokserie skrevet av den amerikanske forfatteren Stephenie Meyer. Serien består av 4 bøker; Evighetens kyss (Twilight), Under en ny måne (New Moon), Formørkelsen (Eclipse) og Ved daggry (Breaking Dawn), som har kommet ut i tidsrommet 2005–2008.

Serien skildrer kjærlighetsforholdet mellom tenåringsjenta Bella Swan og vampyren Edward Cullen.

Alle de fire bøkene har ligget på de amerikanske bestselgerlistene siden de kom ut. De norske oversettelsene har også ligget på topp på den norske bestselgerlisten. I november 2009 har bøkene i serien solgt 85 millioner eksemplarer i 47 land. Boken Breaking Dawn / Ved daggry kom ut med et førsteopplag i USA på 3,2 millioner eksemplarer. Dermed var dette den boka som ble trykket med størst førsteopplag i USA i 2008.[1]

Bøkene i Twilight-serien[rediger | rediger kilde]

Evighetens kyss (Twilight)[rediger | rediger kilde]

Den første boken i serien omhandler Isabella "Bella" Swan som flytter til den dystre og regnfulle byen Forks. Her skal hun bo hos faren sin ettersom moren og stefaren hennes skal mye ut og reise. Allerede første dag på den nye skolen møter Bella nye venner og hun får også øyne opp for en mystisk skikkelse ved navn Edward Cullen. Han skal komme til å ta livet hennes med på en spennende vending. Edward, som har mer som porselensaktig, kald hud og gyldne øyne som i blant skifter farge viser seg også å ha overnaturlige evner. Bella ser på ham som både uimotståelig og uutgrunnelig. Fram til nå har han og familien hans greid å skjule hvem de egentlig er. Men Bella som blir totalt forelsket og henført av ham Bella syns også han er noe merkelig. Jakob som er en av hennes tidligere barndomsvenner snakker om gamle sagn og overnaturlige ting noe som igjen får Bella enda mer nysgjerrig. Hun begynner å søke opp ting på Internett og leser bøker hun kan finne. Etter hvert greier hun legge sammen to og to, og kommer frem til at Edward må være en vampyr.

Under en ny måne (New moon)[rediger | rediger kilde]

Den andre boken, Under en ny måne, begynner med at Bella Swan våkner på sin 18-årsdag. Hun har da hatt en drøm hvor hun så seg selv som gammel kvinne. Hun liker overhode ikke tanken på å skulle bli eldre enn kjæresten Edward Cullen. Edward er en vampyr noe som gjør at aldringen hans har stoppet, og han vil alltid forbli 17 år gammel. Uti boken setter Edwards adoptivfamilie i stand et fødselsdagsselskap for Bella, mer eller mindre mot hennes vilje. Når hun skal pakke opp en gave, skjærer Bella seg på papiret. En av adoptivbrødrene til Edward, Jasper, har blitt ganske nylig omdannet. Dette gjør at han fremdeles sliter med å holde seg unna menneskeblod. Han blir overveldet av duften fra Bellas blod, og forsøker å komme seg frem for å drepe henne. Da innser Edward faren som han og hans familie utgjør for hans elskede og han bestemmer seg for å avslutte forholdet. Uten å fortelle henne den egentlige grunnen til at han ønsker å dra fra henne reiser Cullen-familien bort fra Forks, Washington.

I den tro at Edward ikke elsker henne, blir Bella knust og er deprimert gjennom sesonger hvor hun stenger seg selv bort fra omverden. Hennes far, Charlie, forsøker å sende henne tilbake til Phoenix, Arizona for å bo sammen med moren. Da samtykker Bella i å tilbringe mer tid med vennene sine igjen. Etter å ha sett en film på kino sammen med venninnen Jessica, får Bella øye på en gruppe menn som minner henne om en gang tidligere da Edward reddet henne. Når hun nærmer seg blir hun overrasket over å se en visjon av Edward som advarer henne mot å det hun er i ferd med å gjøre. Bella oppdager at når hun oppsøker spennende og livsfarlige aktiviteter får hun visjoner av Edward som ønsker å stoppe henne. Dette leder henne til mange halsbrekkende forsøk på å gjenskape illusjonen av hans nærvær.

Hun finner også trøst i sitt vennskap med Jacob Black, en lystig følgesvenn som prøver å hjelpe henne med å komme over tapet av Edward. Men etter hvert forsvinner også Jacob uventet, og hun oppdager at han heller ikke er et normalt menneske. Han er en varulv, en gammel fiende av vampyrer. Jacobs flokkmedlemmer er på konstant jakt etter Victoria, en vampyr som ønsker å drepe Bella. Dette er fordi Edward drepte mannen hennes (i den første boken) og hun ønsker å drepe Bella for å såre Edward tilbake. Dette gjør at Jacob får liten tid igjen til å være sammen med Bella, og alene begynner Bella igjen en søken etter adrenalinkick.

En rekke misforståelser fører til at Edward tror at Bella har begått selvmord ved å hoppe utfor en klippe. I sorg over hennes antatte selvmord ønsker heller ikke Edward å leve lengre og flykter dermed til Italia for å provosere Volturiene. Volturi-klanen håndhever lovene blant vampyrer, og Edward vet at de er i stand til å drepe ham om han har gjort noe galt. Alice, Edwards søster, får hentet Bella og de haster til Italia for å stanse Edward. De kommer frem i siste sekund, men Volturiene bestemmer at Bella enten må drepes eller forvandles til en vampyr selv siden hun kjenner til vampyrene. Alice stopper dem fra å drepe henne ved å vise dem en fremtidsvisjon av Bella hvor hun har blitt forvandlet til vampyr, og de kan reise hjem igjen. Når de kommer hjem til Forks, forteller Edward Bella at han alltid har elsket henne og forlot byen kun for å beskytte henne. Bella tilgir ham og Cullen-familien stemmer for at Bella skal bli forvandlet til en vampyr, til Edward og Jacob's store forferdelse. Edward gir Bella et valg: enten lar hun Carlisle forvandle henne etter hun er ferdig med high school, eller at hun skal gifte seg med ham slik at han så kan forvandle henne selv. Da minner Jacob dem på en gammel avtale Cullen-familien har gjort med varulvene; de vil ikke angripe dem, så lenge Cullen-folket aldri biter et menneske.

Formørkelsen (Eclipse)[rediger | rediger kilde]

Formørkelsen åpner med at Washington, i likhet med Seattle, blir plaget av en rekke uforklarlige mord. Edward mistenker at disse mordene er forårsaket av en nylig omdannet vampyr som ikke er i stand til å kontrollere sin tørst etter menneskeblod. Samtidig som Edward og Bella søker på universitetet, forklarer Bella til ham at hun ønsker å se sin venn Jakob Black igjen. Selv om Edward frykter for sikkerheten hennes, insisterer Bella på at verken Jacob eller hans varulvflokk kommer til å skade henne. Hun begynner så å besøke ham. I mellomtiden får Alice Cullen en visjon om at Victoria, vampyren som er på jakt etter Bella, har returnert til Forks. Et par dager senere frir Edward til Bella og til tross for at hun har en aversjon mot ekteskap så tidlig, svarer hun ja.

Bella og Cullen-familien innser at drapene i Seattle blir begått av en «hær» av nyfødte vampyrer, kontrollert av Victoria. Cullen-familien forener krefter sammen med varulvflokken for å bekjempe denne store trusselen. Mens alle andre forbereder seg på kamp, slår Edward, Bella og Jacob leir oppe i fjellene for å ligge skjult under slaget. Om morgenen blir Jacob opprørt da han overhører Edward og Bella diskutere forlovelsen sin og truer dermed med å delta i kampen hvor han kanskje kan bli drept. For å stoppe ham kysser Bella Jacob og innser at hun er forelsket i ham også. Men samtidig kan hun ikke leve uten Edward. Under slaget greier Victoria å lukte Edward, og dermed også hvor Bella er skjult i skogen. Hun oppsøker dem og på den måten blir også Edward tvunget til å kjempe. De greier å nedkjempe Victoria og hennes hær og da forteller Bella Jacob at hun liker ham, men at hennes kjærlighet for Edward er desto større. Etter å ha mottatt en bryllupsinvitasjon fra Edward, drar Jacob for å unnslippe smerte og sinne. Han er knust over Bellas beslutning om å bli en vampyr.

Ved daggry (Breaking Dawn)[rediger | rediger kilde]

Ved daggry, den fjerde og siste boka er delt inn i tre deler. Det skiftes mellom Bella og Jacobs synsvinkel i disse delene.

Bella og Edward gifter seg og drar på bryllupsreise. Etter noen uker på den vakre øya Isle Esme, finner Bella ut at hun er gravid. Edward innser at dette kan bli problematisk, og de haster hjem. Barnet inni Bella vokser usedvanlig fort og snart har det brukket flere av hennes ribbein. Grunnen til at fosteret utvikler seg så raskt er den svært uvanlige kombinasjonen av gener fra et menneske og en vampyr. De aller fleste vampyrer ville ikke kunne inngå et intimt forhold med et menneske uten å miste kontrollen og enten drepe eller omgjøre mennesket. Barnet vokser voldsomt og det tærer enormt på Bella.

Ved fødselen er Bella i ferd med å dø, og Edward har ikke annet valg enn å forvandle henne til en vampyr. Dette har hun jo selv ønsket helt siden hun først oppdaget Edwards hemmelighet, men han har ikke villet henne det. Det er takket være dette at Bella overlever og føder en velskapt datter. Hun gir barnet navnet Renesmee, med inspirasjon fra de to bestemødrene, Renée og Esme. Jacob ender opp med å innprente* seg i Renesmee, noe Bella blir forbannet på ham for ettersom hun bare er et lite barn. Men etter hvert tenker ikke Bella mer på det og lar Jacob ta seg av datteren sin.

Snart finner de ut at barnet kan overleve på både menneskemat og blod, men foretrekker sistnevnte. Volturi-klanen som har som oppgave å håndheve lovene som er vedtatt blant vampyrene, får nyss om at et lite barn har dukket opp hos Cullen-familien, gjennom en spion. Alice, med sin evne til å se inn i fremtiden, oppdager at de vil få problemer med Volturi. De tror Carlisle har bitt og omgjort et menneskelig barn til vampyr, noe som er ulovlig og uakseptabelt da utviklingen og aldringen i barna stanser og de blir ukontrollerbare i sin tørst etter blod. I boken omtales disse som udødelige barn. Sannheten er at Renesmee, som volturiene tror er et slikt udødelig barn, er halvt menneske og halvt vampyr. Dette gjør at hun vokser og utvikler seg som et vanlig barn, men mye, mye raskere. Dermed vil familien kunne lære henne å kontrollere sin tørst slik de selv har gjort, og hun utgjør ingen større fare enn en hvilken som helst annen vampyr. Men Volturi er kjent for å felle sin dom uten å stille spørsmål eller undersøke sannheten, og Cullen vet hva dommen vil bli; de vil utslette hele familien. Alices framtidssyn indikerer et potensielt blodig oppgjør mellom Cullen-familien og Volturi, som utgjør hovedkonflikten i boken.

Nå er hele familiens fokus konsentrert rundt å forberede seg på Volturi-klanens ankomst og å ruste seg for en mulig kamp. De forsøker å finne en fredelig løsning, en måte å overbevise Volturi om at Renesmee ikke er et udødelig barn. Deler av familien reiser verden rundt for å kalle sammen sine venner som kan vitne på at Renesmee vokser og utvikler seg. Mens vitnene ankommer Cullens hus og observerer Renesmees utvikling, øver Bella på å utvikle sin egen evne – å beskytte seg mot andre vampyrers spesielle gaver (tankelesning o.l.). Hun utvikler "skjoldet" sitt til å omfatte flere personer på en gang. Dette skal vise seg å redde dem alle, både Cullen-familien og gruppen av vitner de har samlet. For sikkerhetens skyld skaffer Bella falske pass og id-kort til Jacob og Renesmee. Planen til Bella var å få Jacob og Renesmee bort fra møteplassen om volturiene ikke skulle tro dem. Dagen Alice har forutsett kommer, og familien, vitnene og Jacobs varulvflokk står klare på en stor slette omgitt av skog, ikke langt unna Cullens hus. Den store mengden av vampyrer som står ved Bellas side overrasker Volturiene og selv om de fortsatt er betydelig flere og lett kan bekjempe sin motstander, holder forbauselsen dem rolige akkurat lenge nok til at Carlisle kan få kontakt med dem for å overbevise dem om sannheten. Under diskusjonen forsøker Volturiene å hemme dem med sine evner, men her greier Bella å beskytte dem med skjoldet sitt. Uten det ville de ikke fått muligheten til å forklare for de illsinte Volturiene. Det skjebnesvangre møtet ender godt. Volturi er kraftig svekket da mange av deres soldater innser urettferdigheten og undertrykkelsen de har vært med på å håndheve under klanens kommando.

Som den siste av fire bøker utgjør Breaking Dawn en definitiv slutt på Twilight-sagaen, der alle spørsmål og gåter fra de tre foregående bøker blir besvart. Det kan komme en ny bok i serien av Stephanie Meyer!

  • Å innprente er en hendelse som han skje for noen varulver. Når de innprenter har de møtt den rette personen i livet. Ifølge Jacob er det at personen du innprenter deg i er det som holder deg fast på bakken og at ingenting annet enn den de er innprentet i betyr noe. Med andre ord en slags form for sterk forelskelse.

Midnattsol (Midnight Sun)[rediger | rediger kilde]

Midnattsol er historien fra Evighetens kyss fortalt fra karakteren Edward sitt perspektiv av Stephenie Meyer. Prosjektet ble stoppet da det første utkastet ble tilgjengeliggjort av noen på internett. Stephenie Meyer sa at hun ikke hadde planet om å gi ut boka, men etter mange år i 2020, 15 år etter den verdens berømte serien først kom ut publiserte Stephenie Meyer endelig boka. Boka ble en stor suksess og ble til en bestselger verden rundt. Dette ga også en gnist en stor oppblomstring av Twilight fansene og serien kom tilbake i popularitet. (Stephenie Meyer har så lang ikke lenger planlagt å skrive resten av bøkene i Edwards perspektiv).

Filmer[rediger | rediger kilde]

Både "Evighetens kyss", "Under en ny måne", "Eclipse" og "Ved daggry, Del 1" og "Ved daggry, Del 2" har blitt filmatisert og kommet ut. Filmatiseringen av første boken kom ut i USA 21. november 2008. I Norge kom den ut 9. januar 2009[2], men den hadde en førpremiere i noen utvalgte byer helgen 12-14. desember 2008. Hovedrollene spilles av Kristen Stewart (Bella) og Robert Pattinson (Edward), og filmen er en Catherine Hardwicke-produksjon. Catherine Hardwicke har tidligere produsert kjente ungdomsfilmer som Thirteen og Lords of Dogtown. Skaperen av Twilight-serien, Stephenie Meyer, har også vært veldig engasjert i produksjonen av filmen.

Under en ny måne hadde verdenspremiere 20. november 2009. I Norge hadde denne dessuten en førpremiere den 19. november. Under en ny måne ble regissert av Chris Weitz. Eclipse ble ferdig filmatisert i begynnelsen av november 2009, regissert av David Slade og premieren var den 30. juni 2010. The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 hadde premiere: 18. november 2011, og ble regissert av Bill Condon. Del to er forventet på lerretet 16. november 2012.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

De viktigste personene i Twilight-serien er

  • Isabella «Bella» Swan, seriens protagonist, spilles i filmene av Kristen Stewart.
  • Edward Cullen, vampyr og medlem av Cullen-familien, kommer i løpet av serien til å forelske seg i, gifte seg med og få barn med Bella, spilles av Robert Pattinson.
  • Jacob Black, varulv, Bellas barndomsvenn og etter hvert også hemmelig beundrer av Bella. Jacob Black spilles av Taylor Lautner.

Spin-off-utgivelser[rediger | rediger kilde]

Bree Tanners korte nye liv – En Eclipse-roman (2010) The Short Second Life of Bree Tanner) er en bok om livet til Bree Tanner, som vi møter i slutten av Eclipse. Boken beskriver hvordan det er å være en nyfødt vampyr og hvordan Victoria holder kontroll på vampyrhæren sin. Stephenie Meyer skrev på boken før den første boken kom ut. Stephenie ville først utgi den sammen med The Twilight Saga: The Official Guide, men den var for lang, så derfor blir den publisert som egen bok [1]. Boken er skrevet som en gave til alle fansene som ivrig har fulgt med og kjøpt hennes tidligere bøker, og den lå derfor ute gratis på nettet fra 7. juni 2010 til 5. juli 2010 [2].

Twilight: The Graphic Novel er en tegneserieversjon fra Hachette Book Group. Den er delt i to bind hvorav det første ble utgitt 16. mars 2010. Den består av utvalgte tekster fra den første Twilight-boken, tegnet av koreaneren Young Kim. Det andre bindet har ennå ikke fått noen publiseringsdato. [3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gyldendal Norsk Forlag». Arkivert fra originalen 1. september 2009. Besøkt 20. november 2009. 
  2. ^ www.nrk.no «Vampyr-premiere 9. januar» Besøkt 04.01.10

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Meyer, Stephenie (2006). Evighetens kyss. 1 i Twilight-serien. Oslo: Gyldendal. ISBN 978-82-05-36283-3. 
  • Meyer, Stephenie (2008). Under en ny måne. 2 i Twilight-serien. Oslo: Gyldendal. ISBN 978-82-05-37835-3. 
  • Meyer, Stephenie (2009). Formørkelsen. 3 i Twilight-serien. Oslo: Gyldendal. ISBN 978-82-05-39099-7. 
  • Meyer, Stephenie (2009). Ved daggry. 4 i Twilight-serien. Oslo: Gyldendal. ISBN 978-82-05-39252-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]