Hopp til innhold

The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Twilight Saga – Breaking Dawn
Generell informasjon
SjangerRomantisk eventyr / Ungdom
Utgivelsesår2011
Prod.landUSA
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBill Condon
ProdusentWyck Godfrey
Stephenie Meyer
Karen Rosenfelt
ManusforfatterMelissa Rosenberg
Basert påVed daggry 
av Stephenie Meyer
MusikkCarter Burwell
SjeffotografGuillermo Navarro
Foran kamera
Hovedrolle(r)Kristen Stewart
Robert Pattinson
Taylor Lautner
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapSummit Entertainment
Eksterne lenker

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 er den første delen av en romantisk fantasyfilm i to deler. Filmen ble utgitt i 2011, mens den andre delen kom i 2012. Begge filmene ble spilt inn samtidig og ble regissert av Bill Condon. Hovedrollene innehas av Kristen Stewart, Robert Pattinson og Taylor Lautner. I denne filmen gifter Bella Swan og Edward Cullen seg og drar og senere finner ut at Bella er gravid. Gjennom filmen gjør de seg klare til Bellas fødsel. På slutten holder Bella på å dø, så giften fra en Vampyr redder henne og gjør henne til en av sine egene. Men barnet blir ennå født mens Bella er et menneske.

Filmene er basert på romanen Ved daggry av Stephenie Meyer.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Noen måneder etter hendelsene i den forrige filmen, skal Bella Swan og Edward Cullens gifte seg. På bryllupsdagen kommer Jacob Black, som hadde forlatt byen etter å ha mottatt en invitasjon til bryllupet, plutselig tilbake. Bella er positivt overrasket over å se ham, og de deler en dans i skogen. Bella innrømmer at hun og Edward planlegger å få barn, samtidig som hun fremdeles er menneskelig. Men Jakob blir rasende, og vet at en slik handling kan ta livet av Belle. Etter bryllupet reiser Bella og Edward til Isle Esme på bryllupsreise. To uker etter bryllupet, kaster Bella opp etter å ha våknet og merker at mensen er sen. Carlisle, Edwards adoptiv-far, blir fortalt av Bella at hun tror hun er gravid. Edward er fortvilet, fordi det er svært usannsynlig at et menneske kan overleve å føde en vampyrs baby.

Edward forteller at Bella burde utføre en abort. Hun nekter, og overbeviser Edwards søster - Rosalie - om å være hennes livvakt. De flytter til hjem-byen Forks, Washington. Jacob Black besøker Cullen-familiens hjem, hvor han oppdager Bella blek, undervektig og synlig gravid. Han blir veldig opprørt over Bellas sviktende helse, og sier at Carlisle burde avbryte graviditeten så snart som mulig for å redde livet hennes. Men Bella velger å fortsette svangerskapet. Jacob skifter form, og arrangerer et møte i skogen sammen med de andre ulvene angående Bellas graviditet. Sam mener at babyen ikke vil være i stand til å kontrollere suget etter menneske-blod, etter at barnet er født. Sam mener de burde drepe Bella med en gang, for å sikre at hennes ufødte barn ikke skader noen. Men Jacob nekter å la dem skade Bella, fordi han fremdeles har følelser for henne - og hun ikke har gjort noe galt.

Men Sam tror at hvis de ikke dreper Bella, kommer hennes ufødte barn til å gjøre det. Uenighet om dette problemet får Jacob og noen få andre ulver til å forlate Sams flokk, for å grunnlegge deres egen gruppe. Etter hvert som Bellas graviditet skrider frem, forverres helsen hennes raskt. Når hun begynner å drikke menneske-blod skaffet av Carlisle fra sykehuset, forbedres helsen hennes. Bellas graviditet fortsetter å utvikle seg i en alarmerende hastighet, som en halv-vampyr er fosterets utvikling langt mer akselerert enn et menneskelige foster. Edwards motvilje mot babyen forsvinner, etter at han merker at han kan lese babyens tanker. Men når Bella kollapser blir Edward, Jacob og Rosalie nødt til å gjennomføre akutt keisersnitt - samtidig som Carlisle forsøker å skaffe mer blod.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Bella Swan/Cullen Kristen Stewart
Edward Cullen Robert Pattinson
Jacob Black Taylor Lautner
Dr. Carlisle Cullen Peter Facinelli
Esme Cullen Elizabeth Reaser
Alice Cullen Ashley Greene
Emmett Cullen Kellan Lutz
Jasper Hale Jackson Rathbone
Rosalie Hale Nikki Reed
Charlie Swan Billy Burke
Renée Dwyer Sarah Clarke
Aro Michael Sheen
Caius Jamie Campbell Bower
Marcus Christopher Heyerdahl
Seth Clearwater Booboo Stewart
Leah Clearwater Julia Jones
Sam Uley Chaske Spencer
Tanya MyAnna Buring
Irina Maggie Grace
Kate Casey LaBow
Eleazar Christian Camargo
Carmen Mia Maestro
Renesmee Cullen Mackenzie Foy
Jessica Anna Kendrick
Angela Christian Serratos
Mike Newton Michael Welch
Sue Clearwater Alex Rice
Demetri Charlie Bewley
Felix Daniel Cudmore
Jane Dakota Fanning
Benjamin Rami Malek
Garrett Lee Pace
Alistair Joe Anderson
Alec Cameron Bright
Vladimir Noel Fisher
Stefan Guri Weinberg
Zafrina Judi Shekoni
Senna Tracy Huggins
Nahuel J.D. Pardo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]