Hopp til innhold

Jacob Black

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jacob Black er en svært viktig person i bokserien Twilight Saga, skrevet av Stephenie Meyer. Jacob er med i de samtlige bøkene, Twilight, New Moon, Eclipse og Breaking Dawn. Samtlige av bøkene er i tillegg blitt filmatisert, der Jacob Black blir spilt av Taylor Lautner.[1]

Jacob Black blir introdusert som sønn av Billy Black, en gammel familie-venn av Swan-familien. Når Bella forsøker å finne informasjon om Edward Cullen og familien hans, introduserer Jacob henne for ideen om at Edward kan være en vampyr. Samtidig begynner Bella å like Jacob, og Jacob blir forelsket i henne.

Under en ny måne[rediger | rediger kilde]

I «New Moon» forsøker Jacob å hjelpe Bella ut av hennes lange depresjon, etter at Edward forsvant. Vennskapet mellom Jacob og Bella blir sterkere og sterkere. Men Jacob utvikler også romantiske følelser for Bella, som hun i begynnelsen ikke gjengjelder. Det avsløres at Jacob, som medlem av Quileute-stammen, kommer fra en eldgammel linje med «form-skiftere» som kan forvandle seg til ulver. Quileute-stammen og vampyrene er bitre fiender.

Når Bella, som har tatt stadig farligere risikoer for å føle seg nærmere Edward, impulsivt hopper utfor en høy klippe og nesten drukner, er det Jacob som redder henne. Etter at Edward feilaktig tror at Bella har dødd og han planlegger å drepe seg selv, skynder Bella og Alice Cullen seg til Italia i håp om å forhindre selvmordet hans - noe som etterlater Jacob fullstendig sønderknust. Jacob blir kvalm av Edwards tilbakekomst, og av Bellas vilje til å ta Edward tilbake etter at han tidligere forlot henne.

Jacob minner Edward om ulvestammens eldgamle traktat med Cullen-familien, som sier at medlemmer av Cullen-familien aldri har lov til å bite mennesker. Men Bella avbryter samtalen og påpeker for Jacob at hun ønsker å forvandle seg til vampyr, og dette er hennes egen avgjørelse. Dette gjør Jacob sint, og han forsøker å starte en kamp med Edward. Edward bestemmer seg for å reise sin vei sammen med Bella. Jacob, som fremdeles er veldig forelsket i Bella, aksepterer ønsket hennes. Men Jacob føler seg likevel såret over avgjørelsen hennes, noe som gjør at Jacob velger å reise sin vei.

Formørkelsen[rediger | rediger kilde]

I «Eclipse» forsøker Jacob, fremdeles rasende over at Bella planlegger å bli en vampyr, å distansere seg ved å ikke returnere telefon-samtalene hennes. Han nekter også å møte henne. Men Jacob forteller Bella at han er forelsket i henne, og han ønsker at hun skal velge ham fremfor Edward. Men Bella ser fremdeles bare på Jacob son en god venn.

Senere slår Jacobs form-skiftende ulveflokk og Cullen-familien seg sammen for å beseire Victoria og hæren av nyfødte vampyrer hun har skapt. Ulveflokken har avtalt å møtes hjemme hos dem. De er i sin ulvform ettersom de ikke stoler på Cullen-familien nok til å være i deres menneskelige form, fordi de tror dette muligens kan være et komplott for å ødelegge hele ulveflokken deres. De møter Carlisle som forteller at de «nyfødte» er en fersk rase av vampyrer, med en kombinasjon av både menneskelig og vampyr-styrke. Med det aller meste av deres menneskelige element er avhengig av deres intelligens.

Kvelden før det store slaget er Edward og Jacob alene sammen med Bella på toppen av et fjell, for å beskytte Bella mot Victoria og hennes hær. Men Bella innser at hun endelig har romantiske følelser for Jacob. De tar livet av en rekke vampyrer sammen med Cullen-familien, og beseirer etter hvert Victorias vampyrer.

Men rett etter at kampen dukker det opp en annen nyfødt vampyr som hadde holdt seg skjult i løpet av hele konflikten, og tar livet av en ulv. Jacob forsøker å beskytte de andre ulvene, men vampyren knuser kroppen hans med voldsom kraft. Jakob kommer deretter tilbake i sin menneskelige form. Vampyren Carlisle kunngjør at alle knoklene i høyre halvdel av kroppen hans blir knust.

Ved daggry[rediger | rediger kilde]

Jacob kommer tilbake etter et fravær på flere uker, for å delta i Bella og Edwards bryllup. Selv om han fremdeles ikke liker avgjørelsen hennes, forteller han Bella at han ønsker at Bella skal være lykkelig. Når Bella og Edward kommer tilbake fra en bryllupsreise, blir Jacob fortelleren av historien i flere kapitler - hvor han oppdager at Bella er gravid med Edwards halvt menneskelige, halvt vampyr-baby. I tillegg er hun ekstremt syk.

Når Jacob informerer resten av ulveflokken om Bellas graviditet, planlegger lederen deres Sam Uley et angrep mot Cullen-familien for å drepe Bella og hennes ufødte barn - på grunn av den store trusselen Sam mener at dette barnet kan utgjøre for alle ulvene. Jacob, som føler at Cullen-familien er uskyldige, er dypt uenig med Sam og Jacob forlater resten av flokken. Han får snart selskap, i en ny ulveflokk av blant andre Seth og Leah Clearwater - som hjelper Jacob med å forsøke å beskytte Cullen-familien mot de andre ulvene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Taylor LautnerIMDb. Besøkt 3. februar 2017. (en)
Autoritetsdata