Utenomjordisk invasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av Henrique Alvim Correa vist i H.G Wells sin Klodenes Kamp fra 1906. Boken omhandler en utenomjordisk invasjon av Victoriatidens England.

En utenomjordisk invasjon, rominvasjon eller romvesen-invasjon er et science fiction-tema som ofte blir brukt i filmer og bøker, der en utenomjordisk rase invaderer jorden enten for å utrydde og fortrenge menneskelig liv, jakte på menneskene for mat, slavebinde menneskene, kolonisere planeten og stjele ressursene eller å ødelegge planeten. ø Invasjonsscenarioet har blitt brukt som en allegori for å protestere mot militært hegemoni og andre sosiale konflikter gjennom tidene. H.G Wells Klodenes Kamp forstørret invasjonslitteraturen, som var et populært tema allerede på slutten av 1800 tallet, da science fiction først kom opp som en egen genre.

Synet på invasjon som et tema hadde en tendens til å variere med dagens situasjon og dagens oppfatning av trusselen. Fremmed invasjon var en vanlig metafor i USAs science fiction under den kalde krigen, som illustrerer frykten for utenlandsk okkupasjon (f.eks. Sovjetunionen). Eksempler på slike historier er novellen “The Liberation of Earth” (1950) av William Tenn og filmen The Invasion of the Body Snatchers (1956).

I invasjonstropen har romvesener som kontakter jorden en tendens til enten å observere (noen ganger ved hjelp av eksperimenter) eller å invadere, i stedet for å hjelpe jordens befolkning til å skaffe seg kapasitet til å delta i interplanetariske anliggender. Det er noen bemerkelsesverdige unntak, for eksempel de fremmedkontakt-scenariene i The Day the Earth Stood Still'' (1951), Star Trek: First Contact (1996) og Arrival (2016). Troen på en fredelig førstekontakt med romvesener er menneskeheten som oppnår en viktig teknologisk terskel (f.eks. Kjernevåpen og romfart i The Day the Earth Stood Still eller å reise raskere enn lysets hastighet i First Contact), som rettferdiggjør deres innvielse til et bredere samfunn av intelligente arter.

Teknisk sett er en menneskelig invasjon av en fremmed art også en fremmed invasjon, ettersom utlendingens synspunkt er mennesker romvesenene. Slike historier er mye sjeldnere enn historier om romvesener som angriper mennesker. Eksempler inkluderer novellen Sentry (1954) (hvor "aliens" beskrevet på slutten er forklart å være mennesker), videospillet Phantasy Star II (1989), The Martian Chronicles av Ray Bradbury, Invaders from Earth av Robert Silverberg, filmene Battle for Terra (2007), Planet 51 (2009), Avatar (2009) og Mars Needs Moms (2011).

I tillegg til å være en sjanger av science fiction, kan denne typen bøker betraktes som en undergruppe av invasjonslitteratur, som også inkluderer fiktive skildringer av mennesker invadert av andre mennesker (for eksempel en fiktiv invasjon av England av et fiendtlig Frankrike påvirket Wells sin skildring av en marsinvasjon av England i Klodenes Kamp).

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

I 1898 publiserte H. G. Wells romanen sin, Klodenes Kamp som skildrer en invasjon av det Victoriatidens England av Marsboere utstyrt med avanserte våpen slik som laservåpen og kjemiske våpen. Romanen blir idag sett på som den fremhevede invasjonshistorien, og Wells blir kreditert med å etablere flere utenomjordiske temaer som senere ble utvidet kraftig av science fiction-forfattere i det 20. århundre, inkludert første kontakt og krig mellom planeter og deres forskjellige arter.