Thaksin Shinawatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om en person fra Thailand; thailandsk navneskikk er slik at en person refereres til med fornavnet sitt (Thaksin) og ikke slektsnavnet sitt (Shinawatra).
Thaksin Shinawatra
ทักษิณ ชินวัตร
Thaksin DOD 20050915 (crop).jpg
Født26. juli 1949 (69 år)
Thailand Sankamphaeng i Chiang Mai i Thailand
Ektefelle Potjaman Na Pombejra (19802008)
Far Lert Shinawatra
Søsken Yingluck Shinawatra, Yaowapa Wongsawat
Barn Panthongtae Shinawatra, Pintongtha Shinawatra, Peathongtarn Shinawatra
Utdannet ved Armed Forces Academies Preparatory School, Eastern Kentucky University
Beskjeftigelse Politiker, gründer
Parti Thai Rak Thai
Nasjonalitet Thailand, Montenegro (2009–)
Utmerkelse
16 oppføringer
Chula Chom Klao-ordenen, Den hvite elefants orden, Thailands krones orden, storkorskommandør av Nordstjerneordenen, storkorsridder av Oranje-Nassau-ordenen, Sikatuna-ordenen, Republikken Indonesias stjerne, storkors av Santiago av sverdets orden, storkors av Solordenen, storkors av Æreslegionen, Grand Cross of the Royal Order of Cambodia, storkorset av Karl IIIs orden, storbånd av Leopoldsordenen, storbånd av Den oppadstigende sols orden, storkors av Eikekroneordenen, Chiles fortjenstorden
Thailands statsminister
9. februar 200120. september 2006
Signatur
Thaksin Shinawatras signatur

Thaksin Shinawatra (thai: ทักษิณ ชินวัตร [tʰáksǐn tɕʰinnawát]; født 26. juli 1949 i Sankamphaeng i Chiang Mai-provinsen) er en thailandsk politiker, tidligere statsminister i landet og var leder for det nå oppløste partiet Thai Rak Thai.

I 2016 bestemte Thailands rettsvesen at myndighetenes avgjørelse om inndragelse av hans to thailandske pass ikke skulle reverseres.[1]

Bakgrunn og karriere[rediger | rediger kilde]

Thaksin Shinawatra er av kinesisk bakgrunn. Hans hjemstavn i Kina er Meixian i provinsen Guangdong.

Han er grunnlegger og tidligere sjef for firmaet Shin Corporation, som kontrollerer bl.a. Thailands største mobiltelefonoperatørAdvanced Info Service. Thaksin er en av landets rikeste personer.[2] I 2007 kjøpte han den engelske fotballklubben Manchester City som han i 2008 solgte til en gruppe arabiske investorer.

Thaksin var tidligere oberstløytnant i det thailandske politiet. Han har universitetsgraden master in criminal justice fra Eastern Kentucky University i USA og Ph.D. fra Sam Houston State University, USA.

Thaksin var partileder i det politiske partiet Palang Dharma fra 1996, og leder for Thai Rak Thai fra 1998. Han fikk sin første regjeringspost i 1994, da han tjente som utenriksminister. Han ble statsminister 9. februar 2001. 20. september 2006 ble han avsatt ved et statskupp i landet, mens han var i New York i møte i FN. Etter kuppet kunngjorde han at han trakk seg fra politikken, men krevde samtidig en snarlig gjeninnføring av demokratiet. Etter at hans politiske allierte vant valget i desember 2007 vendte han den 28. februar 2008 tilbake til Thailand, hvor han ble pågrepet men løslatt mot kausjon. Han har vært på flukt fra Thailands rettsvesen, etter at han unnlot å returnere fra et besøk til Kina i forbindelse med OL i 2008. Fra 4. november 2009 er Thaksin økonomisk rådgiver for den kambodsjanske regjeringen (som fortsatt er involvert i en grensekonflikt med Thailand, som har resultert i skuddvekslinger på midten – og slutten av 2000-tallet, mellom miliære styrker på begge sider).

Omstridt[rediger | rediger kilde]

Thaksin er en omstridt toppolitiker i Thailand, men har lenge hatt stor støtte i deler av befolkningen.

I 2006 ble Thaksin utsatt for massiv kritikk etter at han solgte et telekom-selskap og tjente et milliardbeløp uten å skatte for inntektene. Kritikken førte til en politisk krise for Thaksin, som ble tvunget til å utlyse nyvalg i landet for å prøve å skaffe mandat til å fortsette som statsminister.

19. september 2006 gikk en mindre gruppe militære til statskupp, samtidig som statsministeren var i FN.

Korrupsjonsanklager og dom[rediger | rediger kilde]

Etterforskning av korrupsjonsanklager mot Thaksin, resulterte i en rettssak. I forkant (februar 2008) dro han til Thailand for å svare på anklagene, men etter et besøk i Beijing i forbindelse med OL-åpningen returnerte han ikke til Thailand, og dermed var han landsflyktig da rettssaken startet på den datoen som han allerede hadde blitt forkynt.

Thailands rettsvesen avsa i 2008 en dom mot Thaksin, in absentia, som lyder på 2 års fengsel for korrupsjon.[3]

Etter at han flyktet fra Thailand opphold han seg mye i London, Hongkong, Singapore og Dubai.[4][5]

«Rødskjorte-bevegelsen»[rediger | rediger kilde]

Thaksin fikk støtte fra «rødskjortebevegelsen».[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.bangkokpost.com/news/politics/823068/thaksin-loses-battle-for-passports
  2. ^ «Thaksin Shinawatra». Forbes. Besøkt 15. november 2015. 
  3. ^ «Thai ex-PM guilty of corruption». BBC News. 21. oktober 2008. Besøkt 15. november 2015. 
  4. ^ «Yingluck has fled Thailand, source close to family says- Nikkei Asian Review». Nikkei Asian Review (engelsk). Besøkt 25. august 2017. 
  5. ^ «Yingluck trial: Ex-PM 'flees Thailand' ahead of verdict». BBC News (engelsk). 25. august 2017. Besøkt 25. august 2017. 
  6. ^ «In Thaksin's 'red-shirted' country». BBC News. 13. mars 2010. Besøkt 15. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo-no.png Wikinytt har nyheter relatert til Thaksin Shinawatra


Forgjenger:
 Chuan Leekpai 
Statsminister i Thailand
Etterfølger:
 Surayud Chulanont