Hopp til innhold

Kroneordenen (Belgia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordensinsignier for Kroneordenen med tilhørende medaljer

Kroneordenen (fransk: Ordre de la Couronne, nederlandsk: Kroonorde) er en belgisk orden. Den ble innstiftet 15. oktober 1897 av kong Leopold II og var opprinnelig en orden for Fristaten Kongo,[1] kongens personlige eiendom. Etter at Belgia i 1908 overtok Kongo og gjorde landet til koloni, ble Kroneordenen omgjort til en belgisk fortjenstorden. Den er i dag Belgias nest fornemste orden.[2] Kroneordenen kan tildeles belgiske, så vel som utenlandske statsborgere. Regjerende monark er ordenens stormester. Den administreres av utenriksdepartementet.[1]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Kroneordenen er inndelt i fem grader, etter modell av Æreslegionen. De fem gradene er:[1]

  • Storkors (Grand Croix, Grootkruis)
  • Storoffiser (Grand Officier, Grootofficier)
  • Kommandør (Commandeur)
  • Offiser (Officier)
  • Ridder (Chevalier, Ridder)

Tilknyttet Kroneordenen finnes palmer i sølv og gull og en medalje i valørene gull, sølv og bronse.[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Kroneordenen er en hvitemaljert femtagget stjerne, som har stråler i vinklene mellom taggene.[1] For laveste grad er stjernen i sølv, for de høyere grader i gull. Midtmedaljongen er blåemaljert og bærer en kongekrone i gull. Baksiden er prydet av et monogram av bokstaven L, for ordenens grunnlegger. Ordenstegnet er opphengt i båndet i et ledd bestående av en grønnemaljert laurbærkrans.

Ordensstjernen for storkorsgraden av Kroneordenen har fem stråler i briljantmønster og fem i gull. For storoffisergraden består ordensstjernen av fem stråler i gull og fem i sølv.

Ordensbåndet for Kroneordenen er purpur av farge.

båndstriper

storkors

storoffiser

kommandør

offiser

ridder

gullpalmer

sølvpalmer

gullmedalje

sølvmedalje

bronsemedalje

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen var ordenen tiltenkt belønning for fortjenester av litteratur, kunst og vitenskap, men også innen næringsliv og industri og «for fremme av afrikansk sivilisasjon».[1] Ved overgangen til Belgia ble ordenen innordnet i det belgiske ordensvesen og Kroneordenen tildeles deretter høyerestående statstjenestemenn og militæroffiserer for særlige fortjenester og lang tjeneste.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Pat van Hoorebeke: «Belgium» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 878–880.
  2. ^ «Les trois ordres nationaux», Affaires étrangères, Commerce extérieur et Coopération au Développement. Lest 14. oktober 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.
  • (en) Pat van Hoorebeke: «Belgium» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 878–880.