Kroneordenen (Belgia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordensinsignier for Kroneordenen med tilhørende medaljer

Kroneordenen (fransk: Ordre de la Couronne, nederlandsk: Kroonorde) er en belgisk orden. Den ble innstiftet 15. oktober 1897 av kong Leopold II og var opprinnelig en orden for Fristaten Kongo,[1] kongens personlige eiendom. Etter at Belgia i 1908 overtok Kongo og gjorde landet til koloni, ble Kroneordenen omgjort til en belgisk fortjenstorden. Den er i dag Belgias nest fornemste orden.[2] Kroneordenen kan tildeles belgiske, så vel som utenlandske statsborgere. Regjerende monark er ordenens stormester. Den administreres av utenriksdepartementet.[1]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Kroneordenen er inndelt i fem grader, etter modell av Æreslegionen. De fem gradene er:[1]

  • Storkors (Grand Croix, Grootkruis)
  • Storoffiser (Grand Officier, Grootofficier)
  • Kommandør (Commandeur)
  • Offiser (Officier)
  • Ridder (Chevalier, Ridder)

Tilknyttet Kroneordenen finnes palmer i sølv og gull og en medalje i valørene gull, sølv og bronse.[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Kroneordenen er en hvitemaljert femtagget stjerne, som har stråler i vinklene mellom taggene.[1] For laveste grad er stjernen i sølv, for de høyere grader i gull. Midtmedaljongen er blåemaljert og bærer en kongekrone i gull. Baksiden er prydet av et monogram av bokstaven L, for ordenens grunnlegger. Ordenstegnet er opphengt i båndet i et ledd bestående av en grønnemaljert laurbærkrans.

Ordensstjernen for storkorsgraden av Kroneordenen har fem stråler i briljantmønster og fem i gull. For storoffisergraden består ordensstjernen av fem stråler i gull og fem i sølv.

Ordensbåndet for Kroneordenen er purpur av farge.

båndstriper
BEL Kroonorde Grootkruis BAR.svg
storkors
BEL Kroonorde Grootofficier BAR.svg
storoffiser
BEL Kroonorde Commandeur BAR.svg
kommandør
BEL Kroonorde Officier BAR.svg
offiser
BEL Kroonorde Ridder BAR.svg
ridder
BEL Kroonorde Palm Goud BAR.svg
gullpalmer
BEL Kroonorde Palm Zilver BAR.svg
sølvpalmer
BEL Kroonorde Med Goud BAR.svg
gullmedalje
BEL Kroonorde Med Zilver BAR.svg
sølvmedalje
BEL Kroonorde Med Brons BAR.svg
bronsemedalje

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen var ordenen tiltenkt belønning for fortjenester av litteratur, kunst og vitenskap, men også innen næringsliv og industri og «for fremme av afrikansk sivilisasjon».[1] Ved overgangen til Belgia ble ordenen innordnet i det belgiske ordensvesen og Kroneordenen tildeles deretter høyerestående statstjenestemenn og militæroffiserer for særlige fortjenester og lang tjeneste.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Pat van Hoorebeke: «Belgium» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 878–880.
  2. ^ «Les trois ordres nationaux», Affaires étrangères, Commerce extérieur et Coopération au Développement. Lest 14. oktober 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.
  • (en) Pat van Hoorebeke: «Belgium» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 878–880.