Yingluck Shinawatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om en person fra Thailand; thailandsk navneskikk er slik at en person refereres til med fornavnet sitt (Yingluck) og ikke slektsnavnet sitt (Shinawatra).
Yingluck Shinawatra
Yingluck Shinawatra at US Embassy, Bangkok, July 2011.jpg
Født21. juni 1967 (52 år)
San Kamphaeng
Ektefelle Anusorn Amornchat
Far Lert Shinawatra
Søsken Thaksin Shinawatra, Yaowapa Wongsawat
Utdannet ved Chiang Mai University, Kentucky State University
Beskjeftigelse Politiker, gründer
Parti Pheu Thai
Nasjonalitet Thailand
Utmerkelse Den hvite elefants orden, Thailands krones orden
Signatur
Yingluck Shinawatras signatur

Yingluck Shinawatra (RTGS: Yinglak Chinnawat, thai: ยิ่งลักษณ์ ชินวัตร, uttale: [jîŋ.lák t͡ɕʰīn.nā.wát]) (født 21. juni 1967) er en thailandsk politiker. Hun var Thailands statsminister fra 2011 til 2014. Den 11. mai 2011 ble hun nominert som statsministerkandidat for Phuea-thai-partiet. Phuea-thai vant valget den 3. juli 2011, og 5. august stemte 60 % av representantene i Thailands underhus for at hun skulle bli landets statsminister.

Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra er hennes eldre bror.

I 2016 fikk hun en bot på 35,7 milliarder baht fordi prosjektet der risbønder kunne pante sin (førstkommende) avling - โครงการจำนำข้าว - tapte penger den gang hun var statsminister.[1][2][3]

I september 2017 ble hun dømt in absentia til fem års fengsel for uaktsomhet i forbindelse med vanstyre av et program for subsidiering av ris.[4] Man antar at hun i slutten av august samme år flyktet til Dubai, der broren Thaksin bor.[5]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yingluck ble født 21. juni 1967, som det niende og yngste barnet til Lert og Yindee Shinawatra. Shinawatraene tilhører det alternative Changmai-baserte politiske opposisjonsmiljøet (som støttes av «rødskjortene»), og som i årtier har stått i motsetning til den Bangkok-baserte politiske eliten i Thailand (som støttes av de såkalte gulskjortene). Hun studerte statsvitenskap ved Chiang-Mai Universitet, der hun avsluttet med en bachelorgrad i 1988.[6] Så fortsatte hun sine studier i statsvitenskap og bedriftsøkonomi i USA, der hun studerte ved Kentucky State University og mottok en mastergrad i 1990.[7] Etter at hun reiste tilbake til Thailand, jobbet hun i ledende stillinger i ulike selskaper i hennes families eie. Politisk var hun, frem til hun ble lansert som statsministerkandidat, knapt synlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]