Yingluck Shinawatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yingluck Shinawatra

Yingluck Shinawatra (RTGS: Yinglak Chinnawat, thai: ยิ่งลักษณ์ ชินวัตร, uttale: [jîŋ.lák t͡ɕʰīn.nā.wát]) (født 21. juni 1967) er en thailandsk politiker. Hun var Thailands statsminister fra 2011 til 2014. Den 11. mai 2011 ble hun nominert som statsministerkandidat for Phuea-thai-partiet. Phuea-thai vant valget den 3. juli 2011, og 5. august stemte 60 % av representantene i Thailands underhus for at hun skulle bli landets statsminister.

Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra er hennes eldre bror.

I 2016 fikk hun en bot på 35,7 milliarder baht fordi prosjektet der risbønder kunne pante sin (førstkommende) avling - โครงการจำนำข้าว - tapte penger dengang hun var statsminister.[1][2][3]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yingluck ble født 21. juni 1967, som det niende og yngste barnet til Lert og Yindee Shinawatra. Shinawatraene tilhører det alternative Changmai-baserte politiske opposisjonsmiljøet (som støttes av «rødskjortene»), og som i årtier har stått i motsetning til den Bangkok-baserte politiske eliten i Thailand (som støttes av de såkalte gulskjortene). Hun studerte politikk og forvaltning ved Chiang-Mai Universitet, der hun avsluttet med en bachelorgrad i 1988. Så fortsatte hun sine studier i samfunnsvitenskap i USA, der hun studerte ved Kentucky State University og mottok en mastergrad i 1990. Etter at hun kom tilbake til Thailand, jobbet hun i ledende stillinger i ulike selskaper i hennes families eie. Politisk var hun, frem til hun ble lansert som statsministerkandidat, knapt synlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]