Mehran Karimi Nasseri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mehran Karimi Nasseri
مهران کریمی ناصری
MKNasseri.jpg
Født1942 (alder 75–76)
Masjed Soleiman, Iran
Utdannet ved University of Bradford
Nasjonalitet Iran, statsløshet, ingen

Mehran Karimi Nasseri (født i 1942) er en iransk flyktning som bodde på Charles de Gaulle internasjonale lufthavn i Frankrike fra august 1988 til juli 2006, da han ble innlagt på sykehus for en uspesifisert sykdom. Selvbiografien hans kan ha vært grunnlaget for filmen Terminalen med Tom Hanks i hovedrollen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mehran Karimi Nasseris far var en iransk lege, hans mor var sykepleier fra Skottland, og foreldrene arbeidet på samme sted. Nasseri kom til Storbritannia for første gang i september 1973, for å studere ved universitetet i Bradford. Han ble utvist fra Iran i 1977 for å ha protestert mot sjahen og ble tildelt flyktningstatus fra FNs høykommissær for flyktninger i Belgia, hvor han også ble tillatt en bolig i et europeisk land. Han ville bosette seg i Storbritannia, men på vei dit i 1988, ble kofferten hans med alle papirene stjålet i Paris. Til tross for dette gikk han ombord på flyet til London, men ble umiddelbart returnert til Frankrike da han ikke hadde noe pass å fremvise til britiske innvandringmyndigheter.

Franske domstoler uttalte at Nasseri hadde ankommet landet lovlig, men han kunne ikke bli utvist fra flyplassen, men heller ikke få tillatelse til å entre Frankrike, fordi han ikke hadde de nødvendige papirer. Nasseri forsøkte å få nye dokumenter utstedt fra Belgia, men myndighetene der ville bare sende nye papirer hvis Nasseri meldte seg for belgiske myndigheter i egen person. Men ifølge belgisk lov har en flyktning som frivillig forlater et land også akseptert at han ikke kan returnere. I 1995 innvilget belgiske myndigheter likevel tillatelse for ham å vende tilbake, men bare hvis han gikk med på å bo der under oppsyn av en sosialarbeider. Nasseri nektet dette fordi han helst ville til Storbritannia som var den opprinnelige planen. Hans opphold på den franske flyplassen ble avsluttet i juli 2006 da han ble innlagt på sykehus. Etter sykehuset fikk Nasseri tillatelse til å bosette seg i Paris. Iløpet av hans år på flyplassen tilbrakte sin tid å lese, skrive i dagboken sin, eller studere økonomi. Han fikk mat og aviser fra ansatte på flyplassen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]