Mehran Karimi Nasseri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mehran Karimi Nasseri
مهران کریمی ناصری
MKNasseri.jpg
Født1942 (alder 75–76)
Masjed Soleiman, Iran
Utdannet ved University of Bradford
NasjonalitetIran, statsløshet

Mehran Karimi Nasseri (født i 1942) er en iransk flyktning som bodde på Charles de Gaulle internasjonale lufthavn i Frankrike fra august 1988 til juli 2006, da han ble innlagt på sykehus for en uspesifisert sykdom. Selvbiografien hans kan ha vært grunnlaget for filmen Terminalen med Tom Hanks i hovedrollen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mehran Karimi Nasseris far var en iransk lege, hans mor var sykepleier fra Skottland, og foreldrene arbeidet på samme sted. Nasseri kom til Storbritannia for første gang i september 1973, for å studere ved universitetet i Bradford. Han ble utvist fra Iran i 1977 for å ha protestert mot sjahen og ble tildelt flyktningstatus fra FNs høykommissær for flyktninger i Belgia, hvor han også ble tillatt en bolig i et europeisk land. Han ville bosette seg i Storbritannia, men på vei dit i 1988, ble kofferten hans med alle papirene stjålet i Paris. Til tross for dette gikk han ombord på flyet til London, men ble umiddelbart returnert til Frankrike da han ikke hadde noe pass å fremvise til britiske innvandringmyndigheter.

Franske domstoler uttalte at Nasseri hadde ankommet landet lovlig, men han kunne ikke bli utvist fra flyplassen, men heller ikke få tillatelse til å entre Frankrike, fordi han ikke hadde de nødvendige papirer. Nasseri forsøkte å få nye dokumenter utstedt fra Belgia, men myndighetene der ville bare sende nye papirer hvis Nasseri meldte seg for belgiske myndigheter i egen person. Men ifølge belgisk lov har en flyktning som frivillig forlater et land også akseptert at han ikke kan returnere. I 1995 innvilget belgiske myndigheter likevel tillatelse for ham å vende tilbake, men bare hvis han gikk med på å bo der under oppsyn av en sosialarbeider. Nasseri nektet dette fordi han helst ville til Storbritannia som var den opprinnelige planen. Hans opphold på den franske flyplassen ble avsluttet i juli 2006 da han ble innlagt på sykehus. Etter sykehuset fikk Nasseri tillatelse til å bosette seg i Paris. Iløpet av hans år på flyplassen tilbrakte sin tid å lese, skrive i dagboken sin, eller studere økonomi. Han fikk mat og aviser fra ansatte på flyplassen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]