Talmud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Talmud (hebraisk תַּלְמוּד) er den store samlingen av sitater og uttalelser av jødiske skriftlærde som i tillegg til Tanákh har betydning for jødedommen i dag. Talmud ble skrevet ferdig på 500-tallet i Israel.

Talmud er et omfattende litterært verk som består av en rekke skriftlige samlinger av jødenes gamle muntlige læretradisjoner. Det hebraiske ordet talmud betyr «studium», og Talmuds formål er studiet av Toraen (både den muntlige og den skriftlige).

Innhold og versjoner[rediger | rediger kilde]

Et helt sett av Babylonia Talmud (Talmud Bavli). Nest etter Tanákh er Babylonia Talmud den viktigste hellige teksten i jødedommen.
Jøde i kippa studerer Talmud.

Talmud består av to deler: Misjná og Gemara.

  1. Mishna er en systematisering av muntlig Torah (lov). Lovstoffet som ble samlet i Mishna, omkring 150 e.Kr., utgjør den normative del av den muntlige læren.
  2. I de følgende århundrer, etter samlingen av Mishna, ble det produsert supplerende materiale gjennom diskusjoner omkring Mishna. En god del av dette materialet utgjør Gemara; som er en kommentar, analyse og komplettering av Mishna. Gemara ble med tiden slått sammen med Mishna og dermed oppstod tradisjonssamlingen Talmud.

Det finnes to Talmuder. Det oppstod en Talmud-samling i Israel omkring år 400 e.Kr., ofte kalt Jerusalem Talmud (Talmud Yerushalmi). Den andre oppstod i Babylonia og ble samlet vel hundre år senere, kalt Babylonia Talmud (Talmud Bavli). Babylonia Talmud tar for seg færre traktater enn Jerusalem Talmud, men den er likevel nesten fire ganger så lang. Når en snakker om Talmud er det som regel den Babylonske en mener.

På 700-tallet ble Talmud anerkjent som bindende norm for hele verdens jødedom og den fikk stor betydning for jødenes eksistens og religiøse liv. Nest etter Tanákh er Babylonia Talmud jødenes viktigste hellige tekst. Tanakh omfatter de tre hoveddelene av den jødiske bibelen: Torá (loven, mosebøkene) – Nebiím (profetene) – Ketubím (skriftene). Sett fra et historisk perspektiv kan man si at Talmud har vært den jødiske kulturens støttespiller, med avgjørende betydning for jødisk liv og tenkning.

Innholdet i Talmud er omfattende og mangfoldig. Det tas opp emner som; religion, teologi, etikk, moral, lover, ritualer, bibelfortelling, preken, legender, anekdoter om rabbiene, historie, geografi, naturvitenskap, astronomi, astrologi, medisin, magi, handel, håndverk, politiske og sosiale problemer, alvor og humor.

Talmud på nett eller som e-bok[rediger | rediger kilde]


religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.