Talmud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et helt sett av Babylonia Talmud (Talmud Bavli). Nest etter Tanákh er Babylonia Talmud jødedommens viktigste helligste tekst.

Talmud (hebraisk תַּלְמוּד) er den store samlingen av sitater og uttalelser av jødiske rabbinere, som i tillegg til Tanákh har betydning for jødedommen i dag. Talmud ble skrevet ferdig på 500-tallet i Palestina.

Talmud er et omfattende litterært verk som består av en rekke skriftlige samlinger av jødenes gamle muntlige læretradisjoner. Det hebraiske ordet talmud betyr «studium»/lære, og Talmuds formål er studiet av Toraen (både den muntlige og den skriftlige).

Innhold og versjoner[rediger | rediger kilde]

Talmuds to deler[rediger | rediger kilde]

Jøde i kippa studerer Talmud.

Talmud består av to deler: Misjná og Gemara.

Misjná[rediger | rediger kilde]

Misjna er en systematisering av muntlig Tora (lov). Lovstoffet som ble samlet i Misjna, omkring 150 e.Kr., utgjør den normative del av den muntlige læren.

Gemara[rediger | rediger kilde]

I århundrene etter samlingen av Misjna utarbeidet jødiske skriftlærde supplerende tekster der de diskuterte ulike tolkninger av Misjna. En god del av dette materialet utgjør Gemara, som er en kommentar til og en analyse og komplettering av Misjna. Gemara ble med tiden slått sammen med Mishna til tradisjonssamlingen Talmud.

To ulike versjoner[rediger | rediger kilde]

Det finnes to Talmuder. Det oppstod en Talmud-samling i Palestina omkring år 400 e.Kr., ofte kalt Jerusalem Talmud (Talmud Yerushalmi). Den andre ble samlet i Babylonia vel hundre år senere og kalles Babylonia Talmud (Talmud Bavli). Babylonia Talmud tar for seg færre traktater enn Jerusalem Talmud, men den er likevel nesten fire ganger så lang. Når en snakker om Talmud, er det som regel den babylonske som menes.

Status[rediger | rediger kilde]

På 700-tallet ble Talmud anerkjent som bindende norm for hele verdens jødedom, og fikk stor betydning for jødenes eksistens og religiøse liv. Nest etter Tanákh er Babylonia Talmud jødenes viktigste hellige tekst. Tanakh omfatter de tre hoveddelene av den jødiske bibelen: Tora (loven, mosebøkene), Nebiím (profetene) og Ketubím (skriftene). Sett fra et historisk perspektiv kan man si at Talmud har vært den jødiske kulturens fundament, med avgjørende betydning for jødisk liv og tenkning.

Innholdet i Talmud er omfattende og mangfoldig. Det tas opp emner som religion, teologi, etikk, moral, lover, ritualer, bibelfortelling, preken, legender, anekdoter om rabbiene, historie, geografi, naturvitenskap, astronomi, astrologi, medisin, magi, handel, håndverk, politiske og sosiale problemer, alvor og humor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P religion world.svgDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.