Humanistisk jødedom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Humanistisk jødedom, er den formen for livssyn hvor man har et humanistisk syn på livet, men likevel troen på Gud og/eller de jødiske idealene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vi har kjent til sekulære jøder i mange århundre, og jøden Elisha ben Abujá, som levde omkring år 100, regnes av mange som den første sekulære jøden. I århundrene som fulgte deretter var derimot ikke sekulære jøder noe særlig vanlig syn, inntil renessansen dukket opp på 1400-1600-tallet. Det var på denne tiden humanismen regnes som grunnlagt, og det var nå den sekulære jødedommen for alvor skulle på fotfeste. På 1800-tallet, ca. 200 år etter at renessansen var over, spredte sekularisme og ikke-teisme seg igjen sterkt innenfor de jødiske kretser. Blant lederne og aktivistene omkring slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet som bidro mest til utbredelse av humanistisk jødedom, finner vi Ahad Ha`am, Simon Dubnow og Chaim Zhitlovsky. Den nåværende humanistisk/jødiske bevegelsen grunnlagt i 1963 av Rabbin Sherwin T. Wine. Ideen om "humanistisk jødedom" vakte stor interesse blant sekulære jøder, noe som skulle resultere i større popularitet og global utbredelse.

The International Federation of Secular Humanistic Jews, som er en internasjonal paraplyorganisasjon for humanistisk-jødiske organisasjoner i tretten land, ble grunnlagt i 1986.

Society for Humanistic Judaism[rediger | rediger kilde]

Mange humanistiske jøder er organisert i Society for Humanistic Judaism. Organisasjonen arbeider for å fremme og bevare de humanistiske idealene i jødedommen og organisere jøder med humanistisk syn på livet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]