Halakhá

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tekst fra Talmud, en del av grunnlaget for Halakhá

Halakhá (hebraisk הֲלָכָה, eller bare הלכה, hălākhā ‘livsførsel’, av הלך halakh ‘å gå, vandre’) er den jødiske religiøse loven. Det er læren om de religiøse forpliktelsene i jødedommen. Det er "veien" man skal følge for å leve et hellig liv i henhold til pakten Gud hadde mellom det jødiske folk, som det er beskrevet i Mosebøkene.

Ofte vil halakhá staves halacha og halaka i litteratur.

I tillegg til å benevne lovstoffet i Torah kan Halakhá også bety fastsatte regler for samfunnet og individet. Dette lovstoffet får sin autoritet i Den hebraiske bibel og rabbinernes fortolkninger slik vi gjerne møter de i Mishna, Tosefta og Talmud.

Halacha forklarer forholdet mellom Mennesket og Gud, men også forholdet mellom mennesker. Den snakker om alle deler av livet, som gudstjenester, dagligliv, bønn, mat regler, landbruk, sivil og kriminallov og etikk og moral.

De forskjellige retningene i jødedommen legger forskjellig vekt på overholdelsen av Halacha. De ortodokse jødene prøver å leve etter Halacha så mye som mulig, mens andre overholder bare noen av forpliktelsene.

[1]

Halachas´ opphav[rediger | rediger kilde]

Mange halachot er nevnt i den skriftlige torahen. Disse halachotene korresponderer med de fulle og mer detaljerte halacotene som ble gitt muntilg til Moses på Sinaifjellet, for å forklare den skriftlige torahen som Moses skal ha fått samtidig. Mange Halachot er vanskelig å forstå i ut ifra den skriftlige torahen uten å ha den muntlige torahen. Mange praktiske utføringer og forklaring på hvordan de skal se ut, sånn som Kiddush eller tefilin, kan ikke bli funnet i den skriftlige torahen, bare den muntlige.

Siden Torahen er ment for alle generasjoner, er Torahen spesifikk på at vise og lærde mennesker skal hjelpe mennesker til å bruke Halacha i hverdagslige situasjoner. Man kan finne Halachot i bøker sånn som Mishna og Gemara.

Halachas nivåer[rediger | rediger kilde]

I Halacha er det tre leveler på hva man skal følge eller observere.

  1. "Må følge" : Halachot som er generelt ikke er diskuterbare i ekstreme situasjoner.
  2. "Burde følge": Skikker som er akseptert av nesten hele den jødiske verden og som kan brytes hvis det er nødvendig i ekstreme situasjoner.
  3. "Ikke bindende skikker": Skikker som ikke er universelle å følge med mindre du er en person som gjør dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «halakha – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. juni 2017. 
religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.