Tårnby kirke (Amager)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tårnby kirke (Amager)
OmrådeTårnby kommune
PlasseringTårnby
BispedømmeKøbenhavns stift
Byggeår1150
Beliggenhet
Kart
Tårnby kirke
55°37′40″N 12°36′09″Ø

Tårnby kirke ligger i Tårnby på Amager, og stammer fra 1100-tallet, har vært en stormannskirke og var opprinnelig oppført i kampe- og krittsten.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken består av et romansk skip og kor, muligvis opprinnelig med apsis, samt et romansk v-tårn som i dag er nedbrutt. Undersøkelser har vist at v-tårnet opprinnelig åpnet seg mot kirken ved tre arkadeåpninger båret av to søyler. Herover har det vært herskapspulpitur.

Menigheten satt vanligvis på stenbenker langs med veggene, og døpefonten var i tidlig tid plassert mitt i kirkeskipet.

Klokketårnet menes opprinnelig å ha vært et tvillingtårn. På 1200-tallet fikk skipet krysshvelv, og på 1300-tallet tilkom et våpenhus. Omkring 1500 ble v-tårnet reist i telgsten, delvis oppført av gjenbruksmateriale. Omkring 1600 ble det romanske kor nedrevet og erstattet av et trefags overhvelvet langhuskor.

Historie[rediger | rediger kilde]

Absalon, som ble erkebiskop i Lund i 1178, bestemte at hans besittelser på Amager, skulle overgå til Roskilde bispestol og kirke etter hans død. I et brev datert 21. oktober 1186 godkjenner Pave Urban III beslutningen.

I et gavebrev fra 1529, overdrar Frederik I bl.a. Tårnby kirke til Københanvs universitet. Dette har ikke betydd noe videre for kirkens forkynnelse. Det har snarere vært en foranstaltning som kunne bidra til universitetets stendig skrantende økonomi. Kirken ble i universitetets eie fram 1934, hvoretter den gikk over til selveie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]