Surat Thani (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Surat Thani

Flagg

LandThailands flagg Thailand
HovedstadSurat Thani
Postnummer84
Retningsnummer077
Areal12 891,47 km²[1]
Befolkning1 067 726[2] (2020)
Bef.tetthet82,82 innb./km²
SpråkSouthern Thai, thai Rediger på Wikidata
Nettsidewww.suratthani.go.th/
Kart
Surat Thani
9°08′00″N 99°19′54″Ø

Kalksteinslandskap i Khao Sok, Phanom kommune.
Ang Thong-arkipelet i Siambukten.
Elven Tha Thong i kommunen Kanchanadit.
Tempelet Wat Phra Borom That i kommunen Chaiya.

Changwat Surat Thani er en thailandsk provins som ligger ved østkysten mot Siambukten. Det er den største provinsen i Sør-Thailand med et areal på 12 891,5 km² og i alt 965 800 innbyggere (2007). Hovedstaden er byen Surat Thani med 126 000 innbyggere, mens Tha Kham har 20 000 innbyggere og turistøyen Ko Samui 51 000 innbyggere.

Surat Thani grenser fra nord (med klokken) til Chumphon, Nakhon Si Thammarat, Krabi, Phang Nga og Ranong.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen utgjøres av lavlandet og nedbørområdet (6 125 km²) rundt elva Phum Duang (Tapi). Dette lavlandet strekker seg over halvøya fra Phang Nga-bukten i vest til Siambukten i øsr, og deler den nord-sørgående fjellkjeden i Sør-Thailand i to. I nordvest når fjellkjeden opp i 1 395 moh., og den oppdemmede innsjøen Ratchaprapha er den største innsjøen i Sør-Thailand, omgitt av skogkledde kalksteinsfjell og åser med tropisk regnskog og en rekke nasjonalparker, ikke minst Khao Sok.

I sørøst starter den sørlige fjellkjeden og når opp i 1 530 moh. (Khao Rong). Provinsen omfatter også øyene Ko Tao, Ko Ang Tong, Ko Phaluai, Ko Samui, Ko Taen og Ko Pha-ngan helt i øst.

De distrikter (amphoe) som ligger i Surat Thani er (se nummer på kart til høyre):[3]

 1. (Mueang) Surat Thani
 2. Kanchanadit
 3. Don Sak
 4. Ko Samui
 5. Ko Pha-ngan
 6. Chaiya
 7. Tha Chana
 8. Khiri Rat Nikhom
 9. Ban Ta Khun
 10. Phanom
 11. Tha Chang
 12. Ban Na San
 13. Ban Na Doem
 14. Khian Sa
 15. Wiang Sa
 16. Phrasaeng
 17. Phunphin
 18. Chai Buri
 19. Vibhavadi

Dyre- og planteliv[rediger | rediger kilde]

Dyrelivet er utpreget tropisk, og omfatter både de midt-thailandske og de malayiske biotopene. Utbredte og viktige artsmangfold utgjøres av ulike slanger, reptiler (frosker, firfisler), og en rekke arter fisk. Fuglelivet og bestandene av skilpadde og krokodille er hardt presset. Det drives en god del oppdrett av elefant i nord og vest, særlig for turistformål.

Det er områder av tropisk regnskog i fjellene i nordvest, særlig rundt den store innsjøen Ratchaprapha. Khao Sok nasjonalpark er et viktig verneområde for rikt dyre- og planteliv i elvedalene i den sentrale fjellkjeden. I deltalandskapet i øst, ved utløpet av de største elvene i Siambukten, er det områder med mangroveskog og biologisk viktige kystfarvann.

Økonomi og samferdsel[rediger | rediger kilde]

Turisme er den viktigste næringsveien i provinsen, med Ko Samui som en av Tghailands mest utbygde turistområder.

De viktigste landbruksproduktene er gummi, kokosnøtt og rambutan. Rambutan ble begynt plantet i 1926 av malay-kineseren Mr. K. Vong, og det er en egen rambutan-festival i august. Andre spesialiteter er østers fra Kanchanaburi og silke fra Chaiya.

Det er flyplass i Phunphin kommune, 25 km vest for Surat Thani, samt en charterflyplass på Ko Samui. Phunphin har også hovedjernbanestasjon på den nord-sør-gående jernbanelinjen Bangkok-Singapore. Et vestgående sidespor ender i Khiri Rat Nikhom, etter at videreføringen mot Phuket ble innstilt i 1956.

Bank of Thailand og Thailands statistikkbyrå har regionale kontorer i Surat Thani. Det er større militæranlegg i Surat Thani, med hovedkvarteret for 4.Arme og en luftforsvarsstasjon.

Riksvei 41 (Asian Highway 2) går nordsør gjennom provinsen, mens riksvei 44 har motorveistandard hele veien fra nordøst og sørvestover til Krabi. Riksvei 401 går vestover gjennom fjellområdene til Takua Pa og Khao Lak-området ved Andamanhavet i naboprovinsen Phang Nga.

Fra Surat Thani og fra den østlige kystbyen Don Sak går det ferjer til turistøyene Ko Samui og Ko Pha-ngan.

Provinsen har meget god mobildekning, og utbygd bredbåndsforbindelse, kabel-TV og utstrakt bruk av parabol-TV.

Ratchaprapha-dammen som demmer opp et stort reservoar i Khao Sok-fjellene, gir elektrisk kraft til nærområdene.

Utdanning og forskning[rediger | rediger kilde]

Det er en egen campus for Prince of Songkla University 9 km sørøst for Surat Thani, ogher ligger også Surat Thani Rajabhat University og et medisinsk forskningssenter like. Surat Thani har også en egen skole for offentlig ansatte (School og Public Administration), samt en teknisk høyskole.

Lengst øst i Kanchanadit ligger en forskningsstasjon for landbruk, mens Ban Na San i sørøst har et statlig, statlig forsknings- og utviklingssenter i Khao Nong-fjellene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]