Pattani (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pattani

Flagg

LandThailands flagg Thailand
Postnummer94
Retningsnummer034
Areal1 940,36 km²[1]
Befolkning686 186[2] (2014)
Bef.tetthet353,64 innb./km²
SpråkKelantan-Pattani Malay, Southern Thai Rediger på Wikidata
Nettsidewww.pattani.go.th
Kart
Pattani
6°52′04″N 101°15′00″Ø

Separatistbevegelsens flagg.

Changwat Pattani (norsk provinsen Pattani) er en thailandsk provins på østkysten langt sør i landet, ved Siambukten. Fra nord, med klokken, grenser den mot provinsene Narathiwat, Yala og Songkhla.

Arealet er 1 940,4 km², og folketallet er (2000) beregnet til 596 000. Hovedstaden i provinsen er byen Pattani. Befolkningen er buddhister og flertallet muslimer, og det er en betydelig malay-majoritet som utgjør 88 % av befolkningen. Flertallet av innbyggerne i provinsen er muslimer.

I 2004 blusset det etter en lang fredsperiode opp malayisk, muslimsk separatisme og motstand mot angivelige overgrep og maktmisbruk fra thai-buddhistisk side.

Geografi og administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Provinsen ligger ved Siambukten med fjellkjeden Sankalakhiri i sør og sørvest. Fjellområdene har viktig vegetasjon, blant annet de sjeldne artene Bangsoon-palmen (Johnnesteijsmannia altifon) og jerntre (Hopea odorata). Sai Khao i sør på grensen til Songkla har et berømt fossefall, og er nasjonalpark.

Elven Mae Nam pattani renner rett nordover og renner ut i pattani-bukten (Ao Pattani) like utenfor byen Pattani. Her er det lange strender med utbygd turisme.

De tolv distriktene (amphoe) i Pattani-provinsen er:[3]

 1. (Mueang) Pattani (Malay: Patani)
 2. Khok Pho
 3. Nong Chik
 4. Panare
 5. Mayo
 6. Thung Yang Daeng
 7. Sai Buri (Malay: Teluban eller Selindung Bayu)
 8. Mai Kaen
 9. Yaring (Malay: Jaring')
 10. Yarang
 11. Kapho
 12. Mae Lan

Kommunen Khok Pho er størst i utstrekning, og er også den nest største målt etter befolkning.

Samferdsel og økonomi[rediger | rediger kilde]

Riksvei 42 går gjennom provinsen øst-vest, mens jernbanen Bangkok-Singapore streifer gjennom provinsen i sørvest. Det er flyplass ved Pattani.

Fiske, jordbrukog og skogsdrift er fortsatt viktig, men turismen er også under utvikling. Det er (fra vest mot øst) turistanlegg ved Ratchadapisek Beach, Talo Kapo Beach, Chala Lai Beach, Panare beach, Khae Khae Beach, og Wasukri Beach.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]