Ranong (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ranong

Flagg

LandThailands flagg Thailand
HovedstadRanong
Postnummer85
Areal3 298,05 km²[1]
Befolkning177 089[2] (2014)
Bef.tetthet53,7 innb./km²
SpråkSouthern Thai, Moken Rediger på Wikidata
Nettsidewww.ranong.go.th
Kart
Ranong
9°58′01″N 98°38′08″Ø

Ranong markert med rødt på kartet over Thailand

Ranong (ระนอง) er en liten provins (changwat) i Thailand på bredden av Andamanhavet i vest. Den er den provinsen i landet som har færrest innbyggere, i 2004 beregnet til 165 300.[trenger referanse] Provinshovedstaden heter også Ranong, og har 24 200 innbyggere (2004).[trenger referanse]

Provinsen Ranong ligger sør i landet, og grenser i nord og nordvest til det administrative området Tanintharyi i nabolandet Myanmar, og ellers (nordøst-sør) til provinsene Chumphon, Surat Thani og Phang Nga.

Provinsen er kjent for sin lange regntid – åtte måneder – og har høyest årlig nedbørsmengde i hele landet.[trenger referanse] Den ligger i nordenden av Malayahalvøya, der avstanden mellom Indiahavet og Sørkinahavet er på det minste.

80% av provinsen er skogdekt, og 67% er fjell.[trenger referanse] Tidligere var tinngruvedrift hovednæringsveien, men gruvene er nå tomme. Nå utvinner man hvitleire for bruk i porselensproduksjonen. Andre næringsveier er fiskeri, gummiplantasjer og cashewnøttdyrking. Det er også noe turisme.

Den 26. desember 2004 ble provinsens kystområder rammet av en tsunami utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]