Uttaradit (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uttaradit
Phraya Pichai Dap Hak-monumentet i Uttaradit by

Flagg

LandThailands flagg Thailand
HovedstadUttaradit
Postnummer53
Areal7 838,59 km²[1]
Befolkning460 400[2] (2014)
Bef.tetthet58,74 innb./km²
SpråkNorthern Thai, Mlabri, Hmong Njua Rediger på Wikidata
Nettsidewww.uttaradit.go.th/
Kart
Uttaradit
17°37′47″N 100°05′48″Ø

Uttaradit (อุตรดิตถ์) er en provins 490 km nord for Bangkok i det nordlige Thailand. Den grenser til Laos i øst, og ellers med klokken til naboprovinsene Sukhothai, Phrae, Nan, og Phitsanulok.

Befolkningen anslås (2005) til 511 100, mens arealet er 7 838,6 km². Provinshovedstad er byen Uttaradit som ligger helt vest i provinsen.

Geografi og natur[rediger | rediger kilde]

Provinsen ligger i dalen og nedbørsområdet til en del av Nan-elven (Mae Nam Nan), som har sitt utspring og mesteparten av sitt løp i den nordlige naboprovinsen Nan. Nordvest i provinsen er Nan oppdemmet av Siritik-demningen, som skaper den 250 km² store kunstige Sap-Neua-sjøen Thaleh Sap Neua.

Nord og sør for elven løper to fjellkjeder, som når 1 465 moh i nordvest (Doi Phaya Fo), og 1 564 meter i sørøst (Khao Mun Ram). Langs østgrensen mot Laos løper Luang Prabang-fjellene. I elvedalen når enkelte høysletter opp i drøye 1 000 meter.

Provinsen har bare en liten nasjonalpark helt i øst – Sok Yai. Det er tropisk regnskog og fjellskog i fjellene, særlig i øst. det er innslag av både lauvskog og barskog, i høydene med bestander av fjellgeit og hare.

Historie[rediger | rediger kilde]

Uttaradit er et eldgammelt handelssted på Nan-elven. I Sukhothai-perioden 1238-1438 bestod provinsen av en rekke bystater som var kontrollert av kongen av Sukhothai. Uttaradit har vært omstridt i flere hundreår mellom 1350 og 1767 i rivalisering mellom Ayutthaya-riket og Burma. På 1700-tallet tok herskeren av Phichai kontroll over området og frigjorde det fra burmeserne.

Samferdsel og økonomi[rediger | rediger kilde]

Riksvei 11 går gjennom provinsen nord-sør, på vei fra Chiang Rai til Bangkok. Også jernbaneforbindelsen Chiang Mai-Bangkok går gjennom provinsen parallelt med riksveien. Det er en lokal, mindre flyplass ved Uttaridit.

Den dominerende næringsveien og inntektskilden har i århundrer vært skogsdrift etter treslaget teak. Foruten landbruk har provinsen en del turisme, knyttet til naturopplevelser og templene Wat Phrayuon Budhabathyukol, og Wat Thatanon. I Laplae-kommunen har tempelet Wat Phra Thaen Sila At en laterittblokk som dyrkes religiøst av lokale tilreisende buddhister, under henvisning til at Buddha selv hadde søkt opplysning her ved denne steinblokken.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Provinsen er delt i ni distrikter (amphoe), som i sin tur er videre inndelt i 67 underdistrikter (tambon) og 562 landsbyer utenom byene (mubaan). De ni distriktene er:[3]

  1. (Mueang) Uttaradit
  2. Tron
  3. Tha Pla
  4. Nam Pat
  5. Fak Tha
  6. Ban Khok
  7. Phichai
  8. Laplae
  9. Thong Saen Khan

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]