Phrae (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Phrae

Flagg

LandThailands flagg Thailand
Postnummer54
Areal6 538,6 km²[1]
Befolkning437 350[2] (2020)
Bef.tetthet66,89 innb./km²
SpråkNorthern Thai, Mpi, Phrae Pwo, Hmong Njua, thai Rediger på Wikidata
Nettsidewww.phrae.go.th/
Kart
Phrae
18°08′42″N 100°08′26″Ø

Phra That Cho Hae.

Changwat Phrae (norsk: provinsen Phrae) er en provins i det det nordlige Thailand. Provinsen grenser mot følgende provinser fra nord mot sør (med klokken): Phayao, Nan, Uttaradit, Sukhothai og Lampang.

Arealet er 6 538,6 km², og befolkningen (2000) anslås til 492 560. Provinshovedstad er byen Phrae.

Geografi og historie[rediger | rediger kilde]

Phrae ligger i elvedalen og nedbørfeltet til Yom-elven (Mae Nam Yom). Det er fjellområder opp til 1 728 meter i øst, og noe lavere fjellrygger i sørvest. Provinsen har flere nasjonalparker, ikke minst de store: Wiang Kosai i sørvest og Mae Yom nasjonalpark (455 m²) helt i nord.

I sistnevnte er det viktige teakskoger og mandeltre og innslag av både tropisk regnskog, eviggrønn lauvskog og fjellskog med bartrær. Det er ikke tiger i provinsen, men elefant, asiatisk svartbjørn, villsvin, fjellgeit og hare.

Riksveiene 11, 101 og 103 samt jernbanen til Chiang Mai krysser provinsen på veien mellom nordlige provinser og Bangkok i sør. Phrae by har flyplass og en rekke severdige templer – Wat Phra That Chaw Hae 9 km sørøst for byen er det mest kjente. Det har en stor, forgyllet pagode og er provinsens symbol. Andre kjente tempel er Wat Phra Bat Ming Moeang Warawihan og Wat Luang inne i byen. Phrae har også godt bevarte bymurer fra middelalderen.

Phrae var en del av Mon-kongedømmet Hariphunchai, som i 1892 ble underlagt thailandske kongedømmer. Phrae-området falt derimot ikke inn i thailandsk herredømme før i 1443.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

De åtte distriktene (amphoe) i provinsen er inndelt i 78 underdistrikter eller lokalkommuner (tambon), og har i alt 645 landsbyer (muban) utenom byene. De åtte kommunene ("distriktene") er:[3]

  1. (Mueang) Phrae
  2. Rong Kwang
  3. Long
  4. Sung Men
  5. Den Chai
  6. Song
  7. Wang Chin
  8. Nong Muang Khai

Provinsens guvernør er Pongsak Plaiwech.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]