Takua Pa (kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Takua (Pa) kommune, i provinsen Phang Nga.
Khal Lak-området består av 2 mil sammenhengende strender i Takua Pa kommune. Bildet er tatt sørover fra Khuek Khak Beach, helt til høyre stikker Lam Ru-odden ut.
Tettstedet Nang Thong er det første når man kjører mot nord fra Lam Ru-odden, og ligger langs riksvei 4. Til venstre de skogkledde åsene som ligger innenfor kystsletten.
Politibåten P813 som utgjør hovedobjektet i International Tsunami Museum, Bang Niang 5 km sør for Khuek Khak.

Amphoe Takua Pa (Takua Pa kommune, også kalt Amphoe Takua) er en kommune i provinsen Phang Nga i det sørvestre Thailand. Kommunen omfatter en nord-sørgående kyststrekning langs Andamanhavet med tilhørende fjellområder i øst.

Kommunens areal er 599,4 km², og folketallet i 2005 var i alt 35 137. Hovedstaden er småbyen Takua Pa med anslagsvis 8 600 innbyggere i 2005.

De største tettstedene, fra nord mot sør, er:

 • Takua Pa (kommunesenter)
 • Khuek Khak
 • Bang Niang
 • Nang Thong
 • Khao Lak

Befolkningen er alt overveiende buddhister, med innslag av kristne blant den betydelige vestlige befolkningen i turistområdet. Det er noen muslimer i kommunen, men ingen moskeer. Nærmeste moskeer ligger i nabokommunen Thai Mueang i sør.

Geografi og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Takua Pa (kommune) inneholder noen av de mest sentrale turiststedene i Thailand, ikke minst Khao Lak. Langs kysten løper en sammenhengende sandstrand 2-3 mil fra Khao Lak i sør til litt ovenfor Takua Pa i nord. Her starter helt i nord en innskåret kyst av elvedeltaer. Her ligger øya Koh Kho Khao som den største øyen i kommunen, med sine lange uberørte strender og natur.

Langs hele østgrensen mot nabokommunen Kapong ligger en skogkledd rekke av åser og lave fjell opp til 642 moh. (Khao Lam Ru), men overveiende under 300 meter. Det er delvis dekke av tropisk regnskog i nordøst.

Mellom fjellene og havet er lave, bebygde sletter med et nesten sammenhengende, smalt tettsted av sammenvokste landsbyer langs riksvei 4. Det er utstrakt kokos-, banan- og gummidyrking langs kysten.

Dyrelivet er typisk tropisk og preget av stor luftfuktighet. Slanger, insekter og edderkopper, amfibier (firfisler, frosker), og en stor mengde fiskearter preger biotopene. Det holdes noe elefanter for turisme, men det viktigste lokale området for elefanthold er i Khao Sok. Det drives utstrakt vern av truede arter, ikke minst skilpadder, men salget av utstoppede dyr og insekter er utstrakt. Antallet fuglearter er beskjedent.

Strender og turisme[rediger | rediger kilde]

Strendene i kommunen er, regnet fra sør mot nord:

 • Khao Lak Beach (Thai Mueang kommune)
 • Nang Thong Beach
 • Bang Niang Beach
 • Khuek Khak Beach
 • Laem Pakarang-odden
 • Pakwip Beach
 • Bang Sak Beach
 • Koh Kho Khao

Den lokale økonomien er avhengig av turistene: De mest framtredende forretningene er hoteller, restauranter, turoperasjon og utflukter, dykkeaktiviteter og dykkeutstyr, butikker, drosjevirksomhet, internettkafeer, helse- og spatjenester, og thaimassasje.

Langs strendene er det flere titalls hoteller og turistanlegg, med få unntak er disse fullt gjenoppbygd etter Tsunamien i Indiahavet 2004, som rammer kommunen svært hardt. Stadig nye byggeprosjekter etableres. Om lag 80-90% av alle som døde av tsunamien i Thailand, befant seg i Takua Pa kommune. International Tsunami Museum har utstillingslokale i landsbyen Bang Niang noen km sør for Khuek Khak, midt i kommunen.

Samferdsel og økonomi[rediger | rediger kilde]

Riksvei 4 går gjennom hele kommunen fra nord til sør, den fortsetter sørøstover til Krabi og nordover til østkysten. Det er ikke flyplass eller jernbane i kommunen eller i Phang Nga-provinsen.

Det er utmerket bredbåndsforbindelse og mobildekning langs absolutt hele kysten. Fjernsyn tilbys både gjennom parabol (satellitt), kabel-tv og bakkenett. Khao Lak Cable TV (KTV) driver kringkasting gjennom luftspent kabel i hele området, både til husholdninger og turistanlegg.

Fiske, gummiplantasjer og palmeoljeindustri opprettholdes, men spiller økonomisk sett en langt mindre rolle enn tidligere. De mange restauranteen er viktige avtakere for det lokale fisket, og de viktigste kommersielle artene er ulike arter fisk, reke, scampi, blekksprut, skjærhummer (Rock Lobster), og i noen grad krabbe.