Phang Nga-bukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Bond Island.

Phang Nga-bukten (thai: Ao Phang Nga) er en havbukt i det sørlige Thailand, og deles av provinsene Phang Nga, Phuket og Krabi. Navnet brukes om bukten nord for Ko Yao-øyene, sør for dette er Phuketsjøen navnet på det mere åpne havområdet mellom Phuket og Krabi. Langs Krabi-kysten øst for øyene Ko Chong Lat Tai og Ko Khlui, kalles Phang Nga-bukten tidvis Luek-bukten – Ao Luek.

I vest er det et smalt sund mellom fastlandet og Phuket – Pak Phra-kanalen – som munner ut til Andamanhavet. Hele bukten er på om lag 400 km².

Bukten er grunn, ikke stort dypere enn 5-10 meter de fleste steder, og maksimalt 25 meter dypt i en renne øst for øyen Ko Yao Noi. De fleste elvene renner ut fra kystsletta i nord, i Phang Nga-provinsen.

De største øyene er:

  • Ko Yao Yai, Ko Yao Noi, Ko Ba Tang, Ko Boi Noi og Ko Boi Yai i Ko Yao kommune
  • Ko Phanak, Ko Yai, Ko Phrao, Ko Raya Ring og Ko Thalu i Takua Thung kommune
  • Ko Mak Noi i Phang Nga kommune
  • Ko Chong Lat Tai og Ko Khlui i Ao Luek kommune, Krabi provins

Det er et meget rikt fiske- og dyreliv i bukten, med mangroveskoger og våtmarkdsområder i nord. Den kjente kalkstsinsøyen James Bond Island (Ko Tapu) ligger langs kysten i nord, kjent fra filmen The Man with the Golden Gun fra 1974.

Vern og nasjonalparker[rediger | rediger kilde]

Satellittbilde av Phang Nga-bukten.

Ao Phang Nga (Marine) nasjonalpark dekker hele bukten på 400 km². Den har hovedkvarter i kommunen Phang Nga i nord og er et av et av i alt tolv våtmarksområder i Thailand som er erklært globalt verneverdige etter Ramsarkonvensjonen.

Den ble opprettet 29. april 1981, har Ramsar-ID-nummer 1185, og fikk Ramsar-statusen 14. august 2002.