Ko Samui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ko Samui
Stranden Lipa Noi på Ko Samui
Geografi
PlasseringThailandbukta
ØygruppeSamui øygruppe
Areal 228,7 km²
Lengde 26 kilometer
Bredde 21 kilometer
Administrasjon
LandThailand
Posisjon
Kart
Ko Samui
9°30′N 100°00′Ø

Ko Samui, også skrevet Koh Samui, (th. เกาะสมุย) er en øy i Thailandbukta, i provinsen Surat Thani i det sørlige Thailand. Befolkningen på øyen anslås til 55 000 (2009). Det er Thailands tredje største øy med et areal på 228,7 km². Den er rik på naturressurser, hvite sandstrender, korallrev og kokosnøtter.

De første backpackerne kom med en kokosnøttbåt på 70-tallet, og på åttitallet var det noen få primitive bungalower til utleie. Stedet var da et yndet sted for backpackere, men har etterhvert utviklet seg mot masseturismen.

Den største byen er Chaweng på østsiden av øya. Det administrative senteret på øya ligger i havnebyen Nathon på vestkysten, hvor ferge- og båtsamband knytter øya til fastlandet ved Donsak og naboøyene Koh Pha-ngan og Koh Tao.

Den sørlige og vestlige delen av Samui er fremdeles delvis urørt med lange, hvite strender med få eller ingen turister. Strekningen Lamai (på sydøst) til Maenam (nord) er hovedområdene for turister og luksushoteller.

Koh Samui har en egen flyplass som er eid av Bangkok Airways. Flyplassen ble i 2007 modernisert med nye bygninger både for avreise og ankomst. I 2008 begynte også Thai Airways med to daglige flygninger fra Bangkok til Koh Samui.

Like vest for Samui finnes øygruppa Angthong, som er fredet som Angthong National Marine Park.

Øygruppa Angthong var i sin tid inspirasjonskilden til Alex Garlands roman Stranden (The Beach), som senere ble filmatisert med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Filmen ble innspilt på Maya Beach på øya Koh Phi Phi Leh, som ligger mellom Koh Phuket og fastlandet i Krabi-provinsen.