Hopp til innhold

Khao Lak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khao Lak ligger ved kysten midt i Phang-nga-provinsen (rødt).
Landsbyen Nang Thong (Ban Bang La On) like nord for Lam Ru-odden.
Fiskebåter ved Bang Niang-stranden. Fisket skjer med garn og ruser på kvelds- og nattestid.
Feriehus ved Lam Ru-odden, ca. 3 moh., som er overlatt til jungelen etter tsunamien.
Kart som viser effekten (grågrønt) av tsunamien i Khao Lak. Turistområdet er det lange strandpartiet samt den krumme stranden (Khao Lak Beach) som starter sør for Lam Ru-odden helt nederst i bildet.

Khao Lak (betyr Lak-fjellet) er en landsby på grensen mellom Takua Pa kommuneog Thai Mueang kommune i provinsen Phang Nga, Thailand. Landsbyen ligger i et kystområde ved Indiahavet omkring Lam Ru-odden og utgjør den nordligste delen av tettstedet Ban Lam Ru – inneklemt mellom Khao Lak Beach og fjellet Khao Lak. Her ligger en telekommunikasjonsstasjon, en håndfull hoteller, og Khao Lak – Lam Ru Nasjonalpark på selve odden. Khao Lak Beach vender mot Andamanhavet i vest.

Turiststed[rediger | rediger kilde]

I turismesammenheng brukes navnet Khao Lak om hele den 2-3 mil lange kyststrekningen nord for landsbyen, det vil si strandområdene i hele Takua kommune. Det bor 5 000 mennesker langs kystsletten her. En utvidet begrepsbruk omfatter også turistanleggene i kystområdene i Thai Mueang kommune sør for tettstedet Khao Lak.

Khao Lak har store turistanlegg, 20 km lange, sammenhengende sandstrender, og er utgangspunkt for utflukter og scubadykking utenfor kysten. Turistfasilitetene holder en høy standard, og har gode kommunikasjoner gjennom den internasjonale flyplassen 60 km lengre sør på øya Phuket, som utgjør kjernen i det store vestthailandske turistområdet.

Strendene i Khao Lak-området er, regnet fra sør mot nord
  • Thai Mueang Beach (Thai Mueang kommune)
  • Khao Lak Beach
  • Nang Thong Beach
  • Bang Niang Beach
  • Khuek Khak Beach

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ved Khao Lak er kysten nord-sørgående vendt rett mot Andamanhavet i vest. Fjellene langs kysten når opp i et par hundre meter, og mellom fjellene og havet er lave, bebygde sletter. Det er utstrakt kokos-, banan- og gummidyrking langs kysten, og tropisk skog innenfor. Det er derimot ikke regnskog i Khao Lak, den starter litt lengre nordøst i nasjonalparkene rundt Khao Sok, i fjellområdene helt vest i Surat Thani-provinsen.

En biologisk viktig, fredet banyanskog i et elvedelta ved kysten 8 km sør for Khao Lak ble totalskadd av tsunamien i desember 2004, og eksisterer ikke lengre.

Dyrelivet er typisk tropisk og preget av stor luftfuktighet. Slanger, insekter og edderkopper, amfibier (firfisler, frosker), og en stor mengde fiskearter preger biotopene. Det holdes noe elefanter for turisme, men det viktigste lokale området for elefanthold er i Khao Sok. Det drives utstrakt vern av truede arter, ikke minst skilpadder, men salget av utstoppede dyr og insekter er utstrakt. Antallet fuglearter er beskjedent.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Den lokale økonomien er avhengig av turistene: De mest framtredende forretningene er hoteller, restauranter, turoperasjon og utflukter, dykkeaktiviteter og dykkeutstyr, butikker, drosjevirksomhet, internettkafeer, helse- og spatjenester, og thaimassasje. Langs strendene er det flere titalls hoteller og turistanlegg, med få unntak er disse fullt gjenoppbygd etter tsunamien.

Det er meget gode veier nord-sør, riksvei 4 går nordover helt til grensen mot Myanmar og videre over til Thailandbukta. Det er utmerket bredbåndsforbindelse og mobildekning langs absolutt hele kysten. Fjernsyn tilbys både gjennom parabol (satellitt), kabel-tv og bakkenett. Khao Lak Cable TV (KTV) driver kringkasting gjennom luftspent kabel i hele området, både til husholdninger og turistanlegg.

Fiske, gummiplantasjer og palmeoljeindustri opprettholdes, men spiller økonomisk sett en langt mindre rolle enn tidligere. De mange restaurantene er viktige avtakere for det lokale fisket, og de viktigste kommersielle artene er ulike arter fisk, reke, scampi, blekksprut, skjærhummer (Rock Lobster), og i noen grad krabbe.

Det er en større marinebase og en luftforsvarsbase 5 km sør for Khao Lak Beach (i Thai Mueang kommune), og 15 km lengre sør er det to universitets-campuser tilhørende hnhv Ramkhamhaeng University og Prince of Songkla University. Videre finnes en rekke buddhistiske templer, men moskeer finnes kun i nabokommunene – med to moskeer i Thai Mueang i sør.

Tsunamien[rediger | rediger kilde]

Den 26. desember 2004 ble området hardt rammet av en tsunami utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanene.

Tusenvis ble drept, for det meste turister. Om lag 80% av alle som døde i Thailand, ca. 5 000 personer, befant seg i Phang Nga-provinsen – alt overveiende i Khao Lak. Mange av de 84 omkomne nordmenn i Thailand befant seg i Khao Lak da bølgen skylte over strendene.

International Tsunami Museum har utstillingslokale i landsbyen Bang Niang noen km sør for Khuek Khak, midt i området. Det er plassert i tilknytning til den ca. 60 fot store og flere tonn tunge kystvakt- og politibåten P813 som ble skyllet 1-2 km inn på land over hovedveien, og som fortsatt står som museets viktigste utendørs minnesmerke over de voldsomme naturkreftene som tsunamien utløste.