Loei (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thailand Loei.png
Phra That Si Song Rak i kommunen Dan Sai.
Amphoe Loei.png

Changwat Loei (norsk: provinsen Loei) er en provins i det det sentrale nordlige Thailand. Provinsen grenser i nord mot Laos samt mot følgende thailandske provinser fra nord mot sør (med klokken): Nong Khai, Udon Thani, Nongbua Lamphu,Khon Kaen, Phetchabun, og Phitsanulok.

Arealet er 11 424,6 km², og befolkningen (2000) anslås til 607 083 innbyggere. Provinshovedstad er byen Loei. Tempelet Phra Si Siong Rak ble grunnlagt allerede i 1560 av lokale buddhister for kongen av Ayutthaya. Byen Loei ble grunnlagt av kong Rama IV i 1853 for å styrke administrasjonen av området, og i 1907 ble provinsen Loei etablert.

Geografi og natur[rediger | rediger kilde]

Provinsen ligger i nedbørsområdet til elven Loei, som renner ut i Mekong på grensen til Laos. Provinsen er den eneste i Thailand som jevnlig opplever temperaturer under 0°C i desember, men om sommeren er ikke +40 grader uvanlig på dagtid.

Det er fem nasjonalparker knyttet til fjellområdene rundt Loei-elven. Phu Kradueng nasjonalpark er kjent for sine skogslandskap, og topper opp til 1.363 meter. Dette var Thailands andre, erklærte nasjonalpark, fredet i 1969, og den har stor innenlandsk turisme knyttet til fjellene. De høyere partiene har barskog, blant annet Khasi-furu (Pinus kesiya). Dyrelivet i høyfjellet omfatter arter som elefant, hjort, fjellgeit og hare, og fjellkrabbe. Av treslag finnes blant annet furu og lønnetre.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

De 14 distrikter (amphoe) i Loei provins er:

 1. (Mueang) Loei
 2. Na Duang
 3. Chiang Khan
 4. Pak Chom
 5. Dan Sai
 6. Na Haeo
 7. Phu Ruea
 8. Tha Li
 9. Wang Saphung
 10. Phu Kradueng
 11. Phu Luang
 12. Pha Khao
 13. Erawan
 14. Nong Hin

Disse kommuenne er igjen inndelt i 89 underdistrikter (tambon), og i alt 839 landsbyer (muban) utenom byene.