Songkhla (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Songkhla

Flagg

LandThailands flagg Thailand
HovedstadSongkhla
Postnummer90
Areal7 393,89 km²[1]
Befolkning1 401 303[2] (2014)
Bef.tetthet189,52 innb./km²
SpråkKelantan-Pattani Malay, Ten'edn, Southern Thai Rediger på Wikidata
Nettsidewww.songkhla.go.th/
Kart
Songkhla
7°12′19″N 100°35′49″Ø

Songkhlasjøen (Thale Sap Songkhla).
Malaysia-tigeren holder til i Sonkhla-provinsen.

Changwat Songkhla er en provins i det sørlige Thailand, på østkysten av Malayahalvøya vendt mot Siambukten. Den grenser fra nord (med klokken) mot naboprovinsene Phattalung, Pattani, Yala, Kedah (i Malaysia), Satun og i vest en kort grense også mot Trang.

Arealet er 7 393,9 km². I 2007 ble befolkningen oppgitt å være 1 324 915 innbyggere.[trenger referanse] De største byene er Hat Yai med 157 363 innbyggere (2007), provinshovedstaden Songkhla med 74 698 innbyggere, Kho Hong med 44 130 innbyggere, Khao Rup Chang med 38 808 innbyggere og Khuan Lang med 36 986 innbyggere.[trenger referanse]

Det sammenvokste Hat Yai-Songkhla storbyområde har over 700 000 innbyggere, og er således i realiteten Thailands nest største konurbasjon, bare overgått av Bangkok.[trenger referanse]

Om lag 1/3 av befolkningen er muslimer, de fleste av dem malayer.[trenger referanse] En annen minoritet er kinesere, mens majoriteten er thaier.[trenger referanse] Det viktigste buddhistiske tempelet er Wat Matchimawat i Songkhla by.

Geografi og administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Songkhla ligger langs østkysten av det sørlige Thailand, ved Siambukten. Fjellene i vest når opp i snaue 821 meter (Khao Mai Kaeo), og er dekket av tropisk regnskog. Hovedbestanden av den kritisk truede malaysiatigeren finnes i provinsen og sørover inn i de sentrale fjellstrøkene på Malayahalvøya i Malaysia.

Songkhlasjøen i nord er med 1 040 km² den største naturlige innsjøen i Thailand.[trenger referanse] En liten populasjon av den utrydningstruede Irrawaddy-delfin (Orcaella brevirostris) lever i brakkvannet i innsjøen.

Songkhla har 16 distrikter (amphoe) og disse er (se nummer på kart til høyre):[3]

 1. Mueang Songkhla (Malay: Singgora)
 2. Sathing Phra
 3. Chana (Malay: Chenok)
 4. Na Thawi
 5. Thepha (Malay: Tiba)
 6. Saba Yoi (Malay: Sebayu)
 7. Ranot (Malay: Renut)
 8. Krasae Sin
 9. Rattaphum
 10. Sadao (Malay: Changlun)
 11. Hat Yai
 12. Na Mom
 13. Khuan Niang
 14. Bang Klam
 15. Singhanakhon
 16. Khlong Hoi Khong

De største kommunene regnet etter areal er Sadao, Hat Yai, Saba Yoi, Na Htawi og Rattaphum. Hat Yai er den klart folkerikeste med nesten 360 000 innbyggere, eller om lag 305 av provinsens befolkning.[trenger referanse]

Samferdsel og økonomi[rediger | rediger kilde]

Riksvei 4 løper nord-sørlig gjennom provinsen via Hat Yai, den inngår i Asian Highway 2. Fra Sadao går riksvei 42 østover til Pattani og Narathiwat. Riksvei 408 går nordover fra Songkhla by, og krysser Songkhlasjøen over Tinsulanond Bridge, som med sine 2,6 km er Thailands lengste bro.

Hovedjernbanen Bangkok-Singapore går gjennom provinsen og deler seg i to ved Hat Yai, hvor en østlig linje går via Kota Bharu og en vestlig via Alor Setar i Malaysia. Det går en egen togavgang mellom Hat Yai og Kuala Lumpur. En jernbanestrekning fra Hat Yai til Songkhla ble nedlagt i 1978.

Det er internasjonal flyplass i Hat Yai. Her ligger også luftforsvarets jagerflyskvadron nr 56.

Songkhla er den viktigste havnen på østkysten av Thailand, og er dessuten en betydelig fiskerihavn.

Turismen er noe utbygd, knyttet til den gamle, historiske byen Songkhla, og til strandliv på Samila Beach like utenfor Songkhla. I sør ligger Khao Nam Khang nasjonalpark og er et attraktivt rekreasjonsområde på grensen mot Malaysia.

Utdanning og forskning[rediger | rediger kilde]

Det er fem universiteter i storbyområdet Hat Yai-Songkhla:

Det er sykepleieskole og fiskerihøyskole i Songkhla, og teknisk høyskole i Hat Yai (Hat Yai Technical College). En rekke videregående skoler i de to storbyene nyter også høy anseelse.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]