Superman II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Superman II
Generell informasjon
SjangerSciencefiction / Eventyr / Superhelt
Prod.landBritisk / Amerikansk
Utgivelsesår1980
Lengde127 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegissørRichard Lester
ManusforfatterMario Puzo
David Newman
Leslie Newman
ProdusentIlya Salkind
Pierre Spengler
SjeffotografRobert Paynter
Geoffrey Unsworth
KlipperJohn Victor-Smith
Stuart Baird
Foran kamera
HovedrollerChristopher Reeve
Annen informasjon
FilmselskapDovemead Films
Film Export A.G.
International Film Production
Premiere(r)4. desember 1980 (Australia)
9. desember 1980 (Norge)
9. april 1981 (Storbritannia)
1. juni 1981 (USA)
Januar 1983 (Norge) (Video)[1]
Budsjett$54 millioner
Totalomsetning$190,4 millioner
Eksterne lenker

Superman II er en britisk-amerikansk sciencefiction-, eventyr- og superheltfilm fra 1980 med Christopher Reeve i hovedrollen som Superman. Andre fremtredende roller spilles av Gene Hackman, Ned Beatty, Jackie Cooper, Margot Kidder, Sarah Douglas, Jack O'Halloran, E. G. Marshall og Terence Stamp. Regi er ved Richard Lester.

Handling[rediger | rediger kilde]

I denne oppfølgeren får vi for alvor stifte bekjentskap med de tre superskurkene General Zod, Ursa og Non (Terence Stamp, Sarah Douglas og Jack O'Halloran) – alle fra planeten Krypton. De ble tidligere tatt for høyforræderi og dømt til en evig tilværelse i det "store intet". Men på grunn av en atomsprenging i verdensrommet blir de frigjort og setter kurs for jorden, som er nærmeste planet. Der oppdager de sine enorme krefter og deres leder, General Zod, tar raskt beslutningen om å ta verdensherredømme. Med sine superkrefter setter de gang en voldsom demonstrasjon av sine krefter. I tillegg til dette allierer den høyst jordiske superskurken Lex Luthor seg med dem, og etterhvert ser ikke USAs president annet råd enn å gi dem hva de ønsker. Clark Kent har i mellomtiden forelsket seg kraftig i Lois Lane mens de begge er på et luksushotell i Canada på et oppdrag fra avisa. Noen omstendigheter gjør at Clark avslører sin virkelig identitet til Lois og sammen drar de til hans hemmelige base på Nordpolen. Her velger han på grunn av kjærligheten til Lois å frasi seg sine superkrefter for å leve et normalt liv. Tilbake til USA og den brutale virkelighet som nå blir dem kjent, begynner han å angre på sin avgjørelse. På TV-skjermen får han se General Zod, den nye verdensherskeren, som roper ut og utfordrer Superman til kamp. Zod har nå fått greie på at Superman er et vesen med samme krefter som dem selv. Superman reiser i dyp anger tilbake til Nordpolen i håp om å få tilbake sine superkrefter. Hans ønsker blir etterhvert oppfylt og snart er han tilbake for full kraft og en enorm kamp er snart forestående mellom ham og de tre superskurkene fra Krypton.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Superman II ble en nesten like stor kommersiell suksess som den første filmen og spilte inn $108 millioner i USA alene [1].

Filmen vant i 1982 en Saturn Award for beste sciencefiction film. Den ble i 2007 tildelt samme pris for "Best DVD Special Edition Release" – dette var den DVD-versjon kalt "The Richard Donner Cut" [2].

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Actor Role
Christopher Reeve Clark Kent / Superman
Gene Hackman Lex Luthor
Ned Beatty Otis
Jackie Cooper Perry White
Margot Kidder Lois Lane
Valerie Perrine Eve Teschmacher
Marc McClure Jimmy Olsen
Terence Stamp General Zod
Sarah Douglas Ursa
Jack O'Halloran Non
Susannah York Lara
Clifton James Sheriff
E. G. Marshall Presidenten

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Video, Årgang 2, Januar 1983, s. 26

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]