Sarah Douglas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sarah Douglas
Sarah Douglas.jpg
Født12. desember 1952 (65 år)
Stratford-upon-Avon
Ektefelle Richard LeParmentier (1981–1984)
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Sarah Douglas (født 12. desember 1952 i Stratford-Upon-Avon, Warwickshire) er en engelsk skuespillerinne.

Hun er kanskje mest kjent for å spille den kryptonske superskurken Ursa i de to første Superman-filmene (1978 og 1980), og for hennes rolle som Pamela Lynch på den populære TV-dramaserien Falcon Crest. Denne rollen hadde hun mellom 1983 og 1985.

Douglas var den andre datteren til Beryl (født Smith), en fysioterapeut og hennes ektemann Edward Douglas, som var et karriere-medlem av det britiske Royal Air Force. Etter å ha vært utdannet ved lokale skoler som Alcester Grammar School, studerte hun ved National Youth Theatre og Rose Bruford College, før hun begynte å arbeide med flere teater-produksjoner sammen med forskjellige kjente britiske skuespillere som f.eks. Roy Dotrice og Jon Pertwee.

Hennes karriere foran kameraet begynte med en liten opptreden i 1973 på filmen The Last Days of Man on Earth (alternativt kjent som The Final Programme). Etter dette, ble Douglas kjent for det britiske TV-publikum i 1970 ved å opptre på programmer som The Howerd Confessions, The Inheritors, Space: 1999 og Return of the Saint. Hun var også med i The People That Time Forgot (som hun ble nominert til en Saturn Award for), og den kontroversielle og sjelden sette filmen The Brute, der hun spilte en mishandlet kone.

Douglas's første store rolle kom som karakteren Ursa i den første Superman -filmen fra 1978 og deretter i oppfølgeren Superman II som kom ut 2 år senere. Det var minst 600 andre skuespillerinner som gjerne ville ha denne rollen. I 1984 spilte hun i filmen Conan the Destroyer, som den onde dronningen Taramis.

Douglas hadde fremdeles flere roller på britisk TV og var med i en serie vanlig på den kortvarige britiske situasjonskomedien Thundercloud fra 1979. Gjennom hele 1980-tallet, gikk hun med på å opptre i en rekke gjesteroller både i Storbritannia og USA, på serier som The Professionals, Bergerac, Hotel, Sledge Hammer! Og Remington Steele. Imidlertid var hennes mest framtredende TV-rolle som Pamela Lynch i såpeoperaen Falcon Crest, som hun spilte i to sesonger 1983-1985. I 1984 hadde hun også en liten opptreden i TV-miniserien V: The Final Battle.

I 1990-årene, vendte hun tilbake til science fiction, med gjeste-hovedrollen i Babylon 5 under den første sesongepisoden "Deathwalker" (1994), og i Stargate SG-1 sesong nummer to i episoden "The Tok'ra". Douglas har også dukket opp i en rekke andre filmer på denne tiden, inkludert Solarbabies, The Return of Swamp Thing, The Stepford Husband, BeastMaster 2 og i Return of the Living Dead 3. Hun har også stemmen til flere figurer i episoder av flere animerte TV-serien, inkludert Iron Man, The Real Adventures of Jonny Quest, Superman: The Animated Series og Batman of the Future.

I 2003 returnerte Douglas til Storbritannia for å godta en invitasjon til å være med på en landsomfattende turne med en oppsetning av skuespillet Hamlet der hun spilte sammen med skuespilleren Emily Lloyd. Året etter, fullførte hun en rolle i serien Roast Beef som ble vist frem på Londons West End, der spilte hun rollen som Klytaimnestra.

I 2006 opptrådte hun The Mystery of the Missing Hour sammen med David Warner. Samme året ble hun gjenforent med mange av hennes med-stjerner fra Superman-filmene i Los Angeles da den nye versjonen av Superman II (kjent som Superman II: The Richard Donner Cut) ble lansert med mye tidligere usett materiale. Samtidig ble en ny Superman DVD Box utgitt, som også inneholdt et intervju med Douglas.

I 2009 fullførte Douglas arbeidet med en serie hørespill for kanalen BBC i London. Den første av disse hørespillene gikk på lufta på BBC Radio 4, der opptrådte hun sammen med Alex Jennings. Stykket, skrevet av filmkritiker Kim Newman, ble sendt 9. mars 2009. Et annet spill, der Derek Jacobi deltok, ble sendt 13. mars 2009 på BBC Radio 4. Noe av hennes nyeste filmarbeid har vært med TV-filmen Witchville som hadde premiere på SyFy, den 22. mai 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]