Krypton (fiktiv planet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

I tegneserien og filmene om Superman er Krypton den planeten han ble født på. Krypton skal ha sirklet rundt en rød sol ved navn Rao. Supermann fikk sine spesielle krefter da han ble overført til Jorden med dens gule sol. Kryptonesernes anatomi gjorde det mulig å absorbere stråling fra solen, som ville resultere i overmenneskelige krefter med riktig type stråling. Under Kryptons eldgamle røde sol var kryptoneserne uten superkrefter, siden strålingen fra denne var på et lavt nivå. Men strålingen fra Jordens unge, gule sol var tilstrekkelig.


Supermans far, vitenskapsmannen Jor-El, innså at planeten stod i fare for å eksplodere, men klarte ikke å overbevise andre om faren før det var for sent. Like før katastrofen la han sin lille sønn Kal-El (den senere Superman) i et romskip og sendte ham til Jorden så han kunne vokse opp der.


I den første av Supermann-filmene med Christopher Reeve ble Krypton skildret som en gold, isdekket verden, mens tegneseriene snarere hadde fremstilt planeten som en frodig verden.