Superman III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Superman 3
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Eventyr / Superhelt / Komedie / Action
Utgivelsesår1983
Prod.landUSA / Storbritannia
Lengde2 t. 5 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiRichard Lester
ProdusentIlya Salkind
Pierre Spengler
ManusforfatterDavid Newman
Leslie Newman
MusikkKen Thorne
John Williams
Giorgio Moroder (sang)
SjeffotografRobert Paynter
KlippJohn Victor-Smith
Foran kamera
Hovedrolle(r)Christopher Reeve
BirollerRichard Pryor
Jackie Cooper
Annette O'Toole
Robert Vaughn
Annen informasjon
BudsjettUSD 39 millioner
Prod.selskapDovemead Films
Cantharus Productions
Major Studio Partners
Premiere16. juni 1983 (Spania)
17. juni 1983 (USA)
19. juli 1983 (Storbritannia)
16. desember 1983 (Norge)
Eksterne lenker

Superman 3 er en britisk-amerikansk science fiction-komedie og superheltfilm fra 1983 regissert av Richard Lester. Dette er den tredje filmen om Superman. Denne gangen må han kjempe mot en milliardær som har til hensikt å skaffe seg verdensherredømme ved hjelp av å manipulere klimaet. Samtidig gjennomgår Supermann en skremmende personlighetsforandring må kjempe mot en ond versjon av seg selv. Hovedrollen som Supermann spilles av Christopher Reeve, mens sentrale biroller spilles av Richard Pryor, Jackie Cooper, Annette O'Toole og Robert Vaughn.

Superman III er mer komisk enn de to første Supermann-filmene. Den ble ikke like godt mottatt som de to første filmene.

Den ble etterfulgt av den mislykkede Superman IV: The Quest for Peace.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den arbeidsledige og småkriminelle Gus Gorman finner ut at han har et stort talent med datamaskiner. Han blir ansatt i en stor bedrift hvor han ganske raskts benytter sine ferdigheter til å svindle til seg betydelige summer. Han blir raskt avslørt av konsernsjefen, den styrtrike og maktgale Ross Webster. Han får valget mellom å bli anmeldt eller blir en del av sjefens grandiose planer. Sjefen ønsker å dominere verden, med hjelp av Gus. Men før han kan klare det må de sette en viktig hindring ut av spill, nemlig Supermann. Ved hjelp av kryptonitt klarer de å forvandle ham til en superslusk. Ubarbert og sjuskete flyr han rundt i verden og steller til uorden. Han retter opp det skjeve tårn i Pisa til ergrelse for alle turister og blåser siden ut den olympiske ilden midt under åpningsseremonien.

Med Supermann ute av spill og med en superdatamaskin som kan manipulere været og skape orkaner og jordskred rundt på jordkloden, ligger Websters planer om verdensherredømme tilsynelatende innenfor rekkevidde. Supermann står overfor sin livs kamp, en kamp mot den maktsyke Webster og seg selv. Før han kan stoppe Websters vanvittige planer må han i dobbel forstand ta opp kampen mot seg selv.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Supermann 3 ble ikke en like stor publikumssuksess som de to forrige filmene. Isolert sett ble den imidlertid en ubestridt kommersiell suksess, spesielt i USA hvor den spilte inn $60 millioner.[1] Denne summen plasserte den på 12. plass over de mest innbringende filmen i USA i 1983.[2]

Produksjonskostnadene var på ca $39 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble ikke så godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den kun har fått 26 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner,[5] mens Leonard Maltin har gitt den 1,5 av 4 stjerner.[6]

VG gav den terningkast tre, mens Dagbladet gav den to.[7] Det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast fire i 2001.[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superman III (1983) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 13. september 2019. 
  2. ^ «Top 1983 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 20. januar 2020. 
  3. ^ «Superman III (1983) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 13. september 2019. 
  4. ^ «Superman III (1983)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Superman III Movie Review & Film Summary (1983) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 6. mai 2019. 
  6. ^ Maltin, Leonard (1997). Leonard Maltin's Movie and Video Guide 1998 (engelsk). Penguin Group (USA) Incorporated. ISBN 9780452279148. 
  7. ^ «Superman 3». www.filmfront.no. Besøkt 6. mai 2019. 
  8. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Supermann III (1983) - anmeldelse». cinerama.no. 13. juni 2001. Arkivert fra originalen 1. desember 2022. Besøkt 20. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]