Superman (1978)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Supermann
orig. Superman
Nasjonalitet USA USA
Storbritannia Britisk
Språk Engelsk
Sjanger Sciencefiction - Eventyrfilm
Regissør Richard Donner
Manus Manus:
Mario Puzo
David Newman
Leslie Newman
Robert Benton
Creative Consultant:
Tom Mankiewicz
Story:
Mario Puzo
Comic Book:
Jerry Siegel
Joe Shuster
Produsent Alexander Salkind
Ilya Salkind
Richard Lester
Medvirkende Christopher Reeve
Gene Hackman
Margot Kidder
Marlon Brando
Ned Beatty
Valerie Perrine
Glenn Ford
Jackie Cooper
Musikk John Williams
Sjeffotograf Geoffrey Unsworth
Klipp Stuart Baird
Michael Ellis
Filmselskap Warner Bros. Pictures
Utgitt USA 15. desember 1978
Norge 1979
Storbritannia 1978
Italia 1979
Tyrkia 1979
Sverige 1979
Filippinene 1985
Lengde 143 min
Aldersgrense 12 år (1979)
Budsjett $55 millioner
Oppfølger Superman II (1980)
IMDb

Superman (Også kjent som: Superman: The movie) er en amerikansk-britisk eventyr-, sciencefiction- og superheltfilm fra 1978 med Christopher Reeve i rollen som Supermann. I andre sentrale roller finner vi Gene Hackman, Margot Kidder, Marlon Brando, Ned Beatty, Valerie Perrine, Glenn Ford og Jackie Cooper. Regi er ved Richard Donner.

Superman: The movie er den første spillefilmen om Supermann.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter på Krypton, en planet som er i ferd med å gå under. Den aldrende Jor-El tar et høystemt farvel med sin sønn Kal-El, i den dødsdømte planeten Kryptons siste time. Kal-El skytes ut i en romkapsel, og lander omsider på den idylliske planeten Jorden, på gården til det barnfrie ekteparet Kent. Vi følger der Clarks barndom, hvor han etter en rekke snodige hendelser i gymtimene forstår at han ikke er helt som andre barn.

Når hans foreldre forteller ham hvor han stammer fra, overtaler de ham samtidig til å holde sin sanne identitet skjult. Som voksen flytter Clark (Reeves) etterhvert til Metropolis, hvor han blir satt til å jobbe sammen med stjernereporteren Lois Lane (Kidder), og blir umiddelbart forelsket. Lois viser seg imidlertid å ha høyere tanker om en ny skikkelse som nettopp har dukket opp på Metropolis' horisont: den mystiske og fenomenale helten Supermann, som gang på gang redder mennesker under de mest katastrofale omstendigheter. Clark får snart problemer på andre fronter enn den romantiske, når den maktsyke skurken Lex Luthor (Hackman) forsøker å ta over verden. Han står overfor sin hittil vanskeligste oppgave.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Superman ble en kjempesuksess da den gikk på kino og spilte inn over $300 millioner på verdensbasis. Den spilte inn $134 millioner i USA alene. I Sverige spilte den inn drøyt 8 millioner kr og i Storbritannia ca. $10 millioner [1]. Filmen fikk jevnt over gode kritikker. Den har oppnådd hele 93% på Rotten Tomatoes (mars 2008) [2].

Filmen ble i 1979 nominert i fire Oscar-kategorier. Den vant samme år fem Saturn Awards og ble nominert til ytterligere fire. Den vant også en BAFTA-pris for beste nykommer (Christopher Reeve). I 1980 vant den en Grammy for beste filmmusikk (John Williams) [3].

Superman: The Movie har fått tre oppfølgere produsert i perioden 1980 til 1987: Superman II, Superman III og Superman IV.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]