Suenos stein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Suenos stein ved Forres.
Suenos stein, nærbilde.

Suenos stein er en piktisk stående stein fra oldtiden i nærheten av Forres i Moray i Skottland.

Suenos stein er rundt 7 meter høy, og står ved motorveg, nordøst for Forres. Den er høy og smal og har to sider som er dekket av inskripsjoner og relieffer.

På den ene siden, kampsiden, er det scener med slåssing og dreping, døde og kropper som er halshugget, kanskje rundt hundre figurer i alt. Det nederste feltet står i tre rader med ryttere som leder bueskyttere og krigere til fots. Det nederste panelet viser en bro eller kanskje et telt, over lik og hoder. På begge sider av disse er det et par med krigere. Det midterste feltet har syv halshuggede kropper sammen med deres bødler. Til høyre står tre figurer som muligens blåser i kamphorn. På toppen er den muligens av noe som kan være en bjelle. Det øverste feltet er dessverre sterkt ødelagt av erosjon, men viser en rad med krigere til hest og under disse en rad med fem krigere med sverd. Den midterste er tydelig vist som mer betydningsfull enn de øvrige ved å være større og i kilt, sannsynligvis en kongefigur. Nedenfor er det en rad med åtte krigere og hvor de to sentrale slåss med sverd og skjold.

Steinen er den høyeste av de bevarte piktiske steinmonumenter og er samtidig den rikeste eksempel på piktisk kunst i Skottland. Den ble oppdaget i 1726 da den ble gravd ut av jorda, og fikk da et feil navn ved at entusiaster mente at den var etter den danske konge Svein Tjugeskjegg, jfr. Sueno = Svein.

Den ble reist sannsynligvis rett før årtusenskiftet, kanskje av kong Kenneth MacAlphin (Kenneth I av Skottland), som var den første konge av skottene etter han beseiret og drepte kongene fra syv nordlige piktiske kongedømmer (se MacAlpins forræderi). Et annet forslag til reisningen er at det kan være et monument for kong Dubh, reist av hans bror Cináed (Kenneth II av Skottland). Det er antatt at Dubh ble drept eller drevet ut av landet av Cuilén (Culen av Skottland) som ble konge i Alba etter Dubhs død.

Lokale legender uten større historisk verdi forteller derimot at det var et vegkryss her hvor Macbeth opprinnelig møtte de tre heksene. I legenden ble heksene til slutt fengslet inni selve steinen, og om steinen blir brukket vil de bli sluppet fri.

Tidlig på 1990-tallet ble steinen innkapslet bak armert glass for forhindre erosjon fra luftforurensning spesielt fra motorvegen rett ved og graffiti fra vandaler som holdt på å ødelegge de opprinnelige piktiske inskripsjonene på den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]