MacAlpins forræderi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

MacAlpins forræderi er en middelaldersk myte som forsøker å forklare hvorfor det piktiske språk og kultur ble erstattet av skotsk-gælisk språk og kultur på 800-tallet og 900-tallet.

Myten forteller om det påståtte mordet på Oictavias (Piktland) adel i oldtidens nordlige Britannia (det som er dagens Skottland). Kenneth MacAlphins mor stammet sannsynligvis fra det kongelige huset av Fortriu og hans onkel til hans stamfar, Alpin II av pikterne, hadde regjert som pikternes konge inntil han ble avsatt av Óengus I av pikterne i år 728 e.Kr. Kenneth MacAlpin var derfor en av flere adelige som hadde et krav til tronen til pikterne og skottene.

Kildene til de fakta om hvordan Kenneth MacAlpin ble konge over pikterne og skottene er svært få og tvilsomme. To slike kilder, Bercháns profeti, og De Instructione Principus, slår fast at i 841 angrep MacAlpin restene av den piktiske hæren og beseiret den. MacAlpin inviterte deretter den piktiske kongen, Drest, og de øvrige piktiske adelskapet til Scone for å avgjøre spørsmålet om Dál Riatas frihet eller MacAlphins krav til Dál Riatas krone. I møte med nylige seirerike MacAlpin i sør og den ødelagte hærstyrken i nord møtte Drest og alle de andre som hadde krav på den piktiske tronen fra de syv kongelige husene til møtet i Scone. Legenden vil ha til at skotten kom med våpnene skjult til Scone og deretter slaktet ned og drepte Drest og de andre adelige.

Det er Giraldus Cambrensis (eller Gerald av Wales) i De Instructione Principus som har skrevet ned om hvordan en stor festmiddag ble holdt i Scone, og hvordan den piktiske kongen og hans adelige ble gitt sterke drikker og de ble ganske fulle. Da pikterne var fulle nok skal skottene ha dratt vekk bolter fra benkene slik at pikterne ble fanget i skjulte gravhull under benkene, og i tillegg var det skarpe spyd stikkende opp av gravene slik at de fallende pikterne ble spiddet til døde.

Bercháns profeti forteller at

«MacAlpin stupte dem jordgraven, dekket med dødelige knivblader. Fanget og uten muligheter til å forsvare seg selv ble de overlevende pikterne deretter myrdet ovenifra og deres kropper, klær og utsmykninger ble plyndret.»

Etter denne hendelsen, sies det, ble Kenneth MacAlpin konge over begge kongeriker, kunngjorde at han på morssiden hadde krav på tronen til Pictavia og arvet Dál Riada fra sin far. Han smeltet sammen de to rikene til ett rike under navnet Alba.

Se også[rediger | rediger kilde]