Mounth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Solnedgang over Mounth, sett fra skråningen av Hunt Hill.
Middelalderveien Causey Mounth, her ved skolen Banchory Devenick med utsyn nordøst med Aberdeen i bakgrunnen.

Mounth er en fjellkjede i den sørlige enden av Strathdee i nordøstlige Skottland. Det er på engelsk vanligvis referert til med grammatikalsk artikkel, det vil si som «the Mounth». Navnet Mounth er en engelsk forvanskning av det skotsk-gæliske monadh,[1] som på sin side er beslektet med walisiske mynydd,[2] og kan opprinnelig ha vært et piktisk stedsnavn, og synes å ha betydningen fjell. Sammenlign med de skotske fjellene Monadhliath Mountains (Monadh Liath) og Monadh Mòr.

Tradisjonelt har ikke folket i nordlige Skottland betraktet Grampian-fjellene for å være en enkelt fjellkjede, men flere fjellkjeder. En av disse var Mounth. I vest er den kjent som Monadh Liath og Monadh Ruadh (Cairngorms), henholdsvis Grå Mounth og Rød Mounth.

Det fjellandskapet som Mounth utgjør danner en fjerntliggende fjellrygg av Grampian-fjellene som strekker seg fra Ballater i vest til kysten av Nordsjøen umiddelbart nord for Stonehaven. Historisk har fjellkjeden utgjort en betydelige barriere som til en viss grad har isolert nordøstlige Skottland fra det skotske lavlandet, fysisk som kulturelt. I middelalderen ble en veibane, kjent som Causey Mounth, bygget for å forbinde Stonehaven med Aberdeen ved å benytte en høytliggende fjellvei formet for å trenge gjennom myrområdet i østlige Mounth.[3] Denne ruten gikk mellom Cowie Castle, Muchalls Castle, naturområdet Portlethen Moss og broen over elven Dee, Bridge of Dee (Brig o' Dee). Denne veien ble benyttet av jarlen av Marischal og markien av Montrose da de ledet hær på 9 000 covenanter i det første slaget i krigen i de tre kongeriker i 1639.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «monadh», Wiktionary
  2. ^ «mynydd», Wiktionary
  3. ^ Hogan, C. Michael (3. november 2007): «Causey Mounth», Megalithic Portal
  4. ^ Watt, Archibald (1985): Highways and Byways around Kincardineshire, Stonehaven Heritage Society